Generalpodpolkovnik (Slovenska vojska)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Oznaka čina generalpodpolkovnika

Generalpodpolkovnik je drugi najvišji generalski čin v Slovenski vojski.[1][2]. Generalpodpolkovnik Slovenske vojske je tako nadrejen generalmajorju in podrejen generalu.

V skladu s Natovim standardom STANAG 2116 čin spada v razred OF-8 in velja za trozvezdni čin.[3]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Čin generalpodpolkovnika Slovenske vojske je bil prenešen iz Jugoslovanske ljudske armade preko Teritorialne obrambe Republike Slovenije.

Med letoma 1995 in 2002 je bil čin generalpodpolkovnika le eden od dveh generalskih činov, pri čemer je bil (naj)nižji generalski čin.[4].

Oznaka[uredi | uredi kodo]

Generalpodpolkovnik Albin Gutman z vidnima epoletama.

Oznaka čina je sestavljena iz štirih, med seboj povezanih ploščic. Na večji je lipov list, obkrožen z oljčnim vencem. Nanjo se povezujejo tri manjše, ožje ploščice; na teh treh se nahaja en lipov list.

Zakonodaja[uredi | uredi kodo]

Generalpodpolkovnike imenuje minister za obrambo Republike Slovenije na predlog načelnika Generalštaba Slovenske vojske[1].

Vojaška oseba lahko napreduje v čin generalpodpolkovnika, »če je s činom generalmajorja razporejen na dolžnost, za katero se zahteva čin generalpodpolkovnika ter je to dolžnost opravljal najmanj eno leto s službeno oceno odličen«[5].

Seznam[uredi | uredi kodo]

Do sedaj (2011) sta bila v čin generalpodpolkovnika Slovenske vojske povišana le dva častnika:

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Vojaški čini
Nižji:
Generalmajor
Generali Višji:
General