Generalmajor (Slovenska vojska)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Načelnik generalštaba
Slovenske vojske
RezidencaVojkova cesta 55
1000 Ljubljana
Prvi nosilecJanez Slapar

Generalmajor je najnižji generalski čin v Slovenski vojski[1]; ponovno je bil uveden 22. maja 2002 z Ukazom o razglasitvi zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o obrambi (ZObr-C)[2]. Generalmajor Slovenske vojske je tako nadrejen brigadirju in podrejen generalpodpolkovniku.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Oznaka čina generalmajorja

Čin generalmajorja Slovenske vojske je bil prenešen iz Jugoslovanske ljudske armade preko Teritorialne obrambe Republike Slovenije. Do leta 1993 je bil čin generalmajorja najnižji generalski čin, nato pa je bil tega leta uveden čin brigadirja, ki je postal najnižji generalski čin. Z reformo činov leta 1995 pa je bil čin generalmajorja ukinjen in ponovno uveden šele leta 2002.

Oznaka[uredi | uredi kodo]

Oznaka čina je sestavljena iz treh, med seboj povezanih ploščic. Na večji je lipov list, obkrožen z oljčnim vencem. Nanjo se povezujeta dve manjši, ožji ploščici; na obeh se nahaja en lipov list.

Zakonodaja[uredi | uredi kodo]

Generalmajorje imenuje minister za obrambo Republike Slovenije na predlog načelnika Generalštaba Slovenske vojske[1].

Vojaška oseba lahko napreduje v čin generalmajorja, »če je s činom brigadirja razporejen na dolžnost, za katero se zahteva čin generalmajorja ter je to dolžnost opravljal najmanj eno leto s službeno oceno odličen«[3].

Generalski pečatni prstan

V skladu s Pravilnikom o priznanjih Ministrstva za obrambo dobi vojaška oseba ob povišanju v generalmajorja tudi spominski pečatni prstan oz. generalski pečatni prstan[4].

Seznam[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Vojaški čini
Nižji:
Brigadir
Generali Višji:
Generalpodpolkovnik