Generalni direktorat za prevajanje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Generalni direktorat za prevajanje (ang. Directorate-General for Translation; krajše: DGT) je notranja prevajalska služba Evropske komisije, ki se ukvarja s prevajanjem besedil v in iz 24 uradnih jezikov Evropske unije, po potrebi pa tudi v in iz drugih.

Generalni direktorat za prevajanje se nahaja v Bruslju in Luksemburgu, nekaj manjših poslovnih enot pa ima tudi v drugih državah. Velja za največjo prevajalsko službo na svetu, ki letno prevede približno 1.5 milijona strani in zaposluje okoli 2500 jezikoslovcev. Od leta 2011 je njegov generalni direktor Rytis Martikonis[1] iz Litve. Od leta 2014 pa je podpredsednica in komisarka za proračun in zaposljive kadre Kristalina Georgieva [2] iz Bolgarije.

Dejavnost[uredi | uredi kodo]

DGT Evropski komisiji zagotavlja kakovostne prevode in druge jezikovne storitve. Ukvarja se s prevajanjem besedil, medtem ko je za tolmačenje zadolžen Generalni direktorat za tolmačenje, ki se nahaja v Bruslju. DGT prevaja selektivno, tj. vseh besedil ne prevaja v vsak uradni jezik. Za Evropsko komisijo so v vseh 24 uradnih jezikov prevedena zgolj zakonodajna in politična besedila, ki so pomembna za javnost, kar predstavlja tretjino njihovega dela. Drugi dokumenti (npr. korespondenca z državnimi vodstvi in posameznimi državljani, poročila, interni dokumenti) so prevedeni zgolj v potrebne jezike. Interni dokumenti so vedno zapisani v angleškem, francoskem in nemškem jeziku; podobno so tudi dokumenti, ki jih Komisija prejme v katerem koli jeziku, prevedeni v enega od teh treh .

Zaposlovanje[uredi | uredi kodo]

DGT dvakrat letno mladim diplomantom nudi možnost pripravništva v njihovi službi. Zaposlitev v DGT-ju je možna preko javnih razpisov za notranje sodelavce ali kot zunanje sodelovanje, tj. občasno ali pogodbeno delo. GMT pogodbene delavce pa zaposluje tudi preko javnih razpisov, ki so odprti tako za prevajalce, kot tudi za prevajalska podjetja.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]