General armade (Ruska federacija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jurij Nikolajevič Balujevski s sedanjo oznako čina (2006).
Pavel Sergejevič Gračev s prvotno oznako čina (1994).

General armade (izvirno rusko генера́л а́рмии) je najvišji aktivni (štirizvezdni) generalski vojaški čin, ki je v uporabi v: kopenskih silah, vojnem letalstvu, strateških raketnih silah, vojaških vesoljskih silah, zračnodesantni vojski, kopenskih silah vojne mornarice (pomorska pehota, pomorsko letalstvo,...), Zvezni agenciji za specialno gradnjo, notranjih silah MVD, Zvezni varnostni službi (FSB), Zvezni zaščitni službi (FSO), Zunanji obveščevalni službi (SVR), Glavnemu direktoratu za specialne programe in v silah civilne zaščite Ministrstva za izredne razmere ter je neposreden naslednik sovjetskega čina. Čin je bil ustanovljen leta 1992 z razpadom Sovjetske zveze in ustanovitvijo Ruske federacije.

Ustreza Natovemu razredu OF-10 ter činu admirala flote Vojne mornarice Ruske federacije. Je nadrejen činu generalpolkovnika. Obstaja višji čin, maršal Ruske federacije, ki pa je izključno častni čin.

Oznaka čina generalpolkovnika je trenutno sestavljena iz štirih peterokrakih zvezd (v eni vrsti) na generalski peterolinijski vijugasti črti. Od ustanovitve čina pa do leta 1997 je bila oznaka čina sestavljena iz ene velike zvezde in znaka kopenskih sil.

Oznake[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]