Galle

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Galle

ගාල්ල
காலி
mesto
City of Galle
V smeri urinega kazalca od vrha levo: tempelj Galle, Območje trdnjave Galle, notranjost trdnjave, Kolidž St. Aloysius, Mednarodni stadion, nizozemska reformirana cerkev, Mestna hiša
V smeri urinega kazalca od vrha levo: tempelj Galle, Območje trdnjave Galle, notranjost trdnjave, Kolidž St. Aloysius, Mednarodni stadion, nizozemska reformirana cerkev, Mestna hiša
Galle se nahaja v Šrilanka
Galle
Galle
Lega mesta na Šrilanki
Koordinati: 6°3′13″N 80°12′42″E / 6.05361°N 80.21167°E / 6.05361; 80.21167
država Šrilanka
pokrajinaJužna pokrajina
okrožjeGalle
Površina
 • Skupno16,52 km2
Nadm. višina
0 m
Prebivalstvo
 (2011)
 • Skupno99.478
 • Gostota5.712 preb./km2
Časovni pasUTC+5:30 (SLST)
pošta
80000
Omrežna skupina091
Spletna stran[galle.mc.gov.lk galle.mc.gov.lk]
Unescova svetovna dediščina
Uradno imeOld Town of Galle and its Fortifications
Kriterijkulturno: (iv)
Referenca451
Vpis1988 (12. zasedanje)
Pristanišče Galle leta 1754

Galle (singalsko ගාල්ල, tamilsko காலி) je večje mesto na Šrilanki na jugozahodni konici otoka, 119 km od Kolomba. Galle je upravno središče Južne pokrajine in središče okrožja Galle.

Galle je bil znan kot Gimhathiththa [1] (čeprav je Ibn Batuta v 14. stoletju mesto označil kot Qali [2]) pred prihodom Portugalcev v 16. stoletju, ko je bilo glavno pristanišče na otoku. Galle je dosegel vrhunec razvoja v 18. stoletju, med nizozemskim kolonialnim obdobjem. Je najboljši primer utrjenega mesta, ki so ga zgradili Portugalci v južni in jugovzhodni Aziji in prikazuje interakcijo med portugalskimi arhitekturnimi slogi in domačimi tradicijami. Mesto so močno utrdili Nizozemci v 17. stoletju od leta 1649 naprej. Utrdba Galle je na seznamu Unescove svetovne dediščine in je največja ohranjena trdnjava v Aziji, ki so jo zgradili evropski okupatorji.

Druge pomembne znamenitosti v mestu Galle so mestno naravno pristanišče, Narodni pomorski muzej, stolnica svete Marije, ki so jo ustanovili jezuitski duhovniki, eden glavnih templjev Šive na otoku in zgodovinski luksuzni hotel Amangalla (najstarejši del hotela sega v leto 1684, kompleks je bil končan leta 1715). 26. decembra 2004 je mesto opustošil ogromen cunami, ki ga je povzročil potres v Indijskem oceanu na obali Indonezije tisoč kilometrov stran. Tisoče ljudi je bilo ubitih samo v mestu. Galle je sedež mednarodnega stadiona, ki velja za eno najbolj slikovitih igrišč za kriket na svetu [3]. Območje, ki ga je cunami resno prizadel, je bilo obnovljeno, tekme pa so se nadaljevale 18. decembra 2007.

Pomembne naravne geografske značilnosti so Rumassala v Unawatuni, večji hrib, ki tvori vzhodno zaščito pristanišču Galle. Lokalna legenda povezuje ta hrib z nekaterimi dogodki iz Ramajane, enega velikih hindujskih epov. Glavna reka na tem območju je reka Gin (Gin Ganga), ki izvira iz Gongale Kande, prečka vasi, kot so Neluwa, Nagoda, Baddegama, Thelikada in Wakwella, in doseže morje v Gintoti. Reko prečka most pri Wakwelli.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Galle je v starodavnih časih poznan kot Gimhathitha. Izraz verjetno izhaja iz klasične singalščine in pomeni 'pristanišče blizu reke Gin'. Domnevajo, da je mesto dobilo ime Gaalla v domačem jeziku zaradi velikega števila vozov, ki so jih vlekli voli in so zavili v območje po dolgih počasnih potovanjih iz oddaljenih delov otoka. Gaala v singalščini pomeni kraj, kjer se govedo združi; zato se je ime Galle (සිංහල) razvilo iz Gaale. [4][5] Druga teorija je, da beseda Galle izhaja iz nizozemske besede 'Gallus', kar pomeni petelin. Nizozemci so petelina uporabili kot simbol Galleja.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Po besedah Jamesa Emersona Tennenta je bil Galle starodavno pristanišče Taršiša, iz katerega je kralj Solomon prinašal slonovino, pave in druge dragocenosti. Cimet je bil iz Šrilanke izvožen že leta 1400 pr. n. št. in kot koren besede same v hebrejščini, je bil lahko Galle glavno pretovorno pristanišče za začimbe. [6]

Galle je bilo pomembno pristanišče že dolgo pred prihodom zahodnih vladarjev. Perzijci, Arabci, Grki, Rimljani, Malezijci, Indijci in Kitajci so poslovali skozi pristanišče Galle. Leta 1411 je bil v Galle postavljen trojezični napis, kamnita plošča z napisom v treh jezikih: kitajskem, tamilskem in perzijskem, v znak spomina na drugi obisk Šrilanke s strani kitajskega admirala Čeng Hea.

Moderna zgodovina Galleja se začne leta 1502, ko je majhna flota portugalskih ladij, pod poveljstvom Lourenço de Almeida, na poti na Maldive, zgrešila smer v neurju. Zavedajoč se, da je kralj prebival v Kotteju blizu Kolomba, je Lourenço nadaljeval tja po kratkem postanku v Galleju.

Leta 1640 so bili Portugalci prisiljeni predati mesto Nizozemski vzhodnoindijski družbi. Nizozemci so zgradili današnjo utrdbo leta 1663. Oblikovali so trdno granitno obzidje in tri bastijone, znane kot "Sonce", "Luna" in "Zvezda".

Ko so Britanci prevzeli državo od Nizozemcev leta 1796, so ohranili trdnjavo nespremenjeno in jo uporabili kot upravno središče okrožja.

Podnebje[uredi | uredi kodo]

Galle ima tropsko podnebje deževnega gozda. Mesto nima prave suhe sezone, čeprav je v januarju in februarju opazno bolj suho. Kot je običajno v številnih mestih s tovrstnim podnebjem, temperature kažejo zelo majhno nihanje skozi vse leto, povprečne temperature pa so okoli 26 stopinj Celzija.

Deli mesta[uredi | uredi kodo]

Galle ima 15 sosesk:[7]

Trdnjava, Bazar, Thalapitiya, Magalle, Katugoda, Ethiligoda, Dangedara, Minuwangoda, Galwadugoda. Kaluwella, Dadalla, Kumbalwella, Madawalamulla, Hirmbura.

Demografija[uredi | uredi kodo]

Je veliko mesto po standardih Šrilanke in ima okoli 91.000 prebivalcev, od katerih je večina Singalcev. Obstaja tudi velika manjšina šrilankih Mavrov, zlasti na območju utrdbe, ki so zapuščina arabskih trgovcev, ki so se naselili v starodavno pristanišče Galle. Ima tudi opazno število tujcev, tako rezidentov kot lastnikov počitniških domov.

Pobratena mesta[uredi | uredi kodo]

Galle je pobraten z:

država mesto pokrajin od
 Nizozemska Velsen Severna Holandija 1988

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Terraroli, Valerio (Ed) (2002). Archaeological Sites and Urban Centres: Treasury of world culture (Volume 1 of World Heritage Series) (1. izd.). Skira Editore/UNESCO. ISBN 978-88-8491-393-7.
  2. »Medieval Traveller Ibn Battuta was a Guest of the Jaffna King in 1344«. Ilankai Tamil Sangam. 2006.
  3. »Pitching it Up: The Galle International Stadium«. World Cricket Watch. 2011.
  4. »VOC Galle Dutch Fort, South Coast, Sri Lanka (A World Heritage Site)«. My Sri Lanka Holidays. Pridobljeno 30. septembra 2013.
  5. Lanka Nest (9. marec 2008). »Galle and Galle Fort«. Discover Sri Lanka. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 3. oktobra 2013. Pridobljeno 30. septembra 2013.
  6. District Disaster Management Coordinating Unit- Galle. »Psychosocial Forum District Data Mapping: Galle« (PDF). Psychosocial Forum District Data Mapping: Galle. Department of Social Services: Galle. Pridobljeno 14. februarja 2013.
  7. »Administrations«. Galle Municipal Council. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10. januarja 2015. Pridobljeno 7. decembra 2014.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]