Fulgora laternaria

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Fulgora laternaria
Peanut bug Fulgora cf lanternaria (14829763913).jpg
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Hemiptera (polkrilci)
Družina: Fulgoridae (svetivci)
Rod: Fulgora
Vrsta: F. laternaria
Znanstveno ime
Fulgora laternaria
(Linnaeus, 1758)
Sinonimi

Cicada laternaria Linnaeus, 1758
Fulgora servillei Spinola, 1839

Fulgora laternaria je vrsta polkrilcev iz družine svetivcev, razširjena v tropskih predelih Novega sveta.

Prepariran primerek
Bližnji posnetek glave

Odrasli zrastejo približno 7,5 cm v dolžino, od česar skoraj tretjina odpade na ogromen izrastek vrha glave, ki spominja na arašid, od strani pa je zelo podobna glavi kajmana, kar naj bi odvračalo plenilce, čeprav funkcija še ni zanesljivo dokazana. Dodatno naj bi plenilce odvračali lažnih očesi na zadnjem paru kril, ki jih žuželka pokaže, kadar je vznemirjena, sicer pa se zanaša na varovalno obarvanost, s katero se zlije z lubjem na drevesnih deblih, kjer počiva in se prehranjuje.[1][2]

Znanstveno ime in imena v več drugih jezikih namigujejo na svetlobo (latinsko fulgor: »strela«;[3] lanterna: »svetilka«). Znamenita prirodoslovka Maria Sibylla Merian je namreč v 18. stoletju obiskala Surinam in zapisala, da je možno ob svetlobi njihovih izrastkov brati, kar je prevzel Carl Linnaeus kot osnovo za formalno znanstveno ime. Kot tipska vrsta je dala ime tudi svojemu rodu in prek njega vsej družini svetivcev. Trditev je brez preverjanja obveljala še skoraj dvesto let in prešla v ljudsko poimenovanje, šele v 1950. letih so z obširno serijo poskusov biologi ovrgli tezo, da so te živali sposobne proizvajati svetlobo. Poleg imena botruje telesna zgradba te vrste tudi številnim vražam med lokalnim prebivalstvom, kjer se pojavlja.[1]

Vrsta živi v tropskih gozdovih Južne in Srednje Amerike od Brazilije do Mehike.[4]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 O'Brien, Lois B. (2002). "The Wild Wonderful World of Fulgoromorpha" (PDF). Denisia. Vol. 4, zugleich Kataloge des OÖ. Landesmuseums, Neue Folge no. 176. str. 83–102.
  2. Henderson, Carrol L. (2010). Butterflies, Moths, and Other Invertebrates of Costa Rica: A Field Guide. University of Texas Press. str. 128. ISBN 978-0-292-77943-3.
  3. Crane, Gregory R. (ur.). "Fulgor". Latin Word Study Tool, Perseus 4.0. Univerza Tufts. Pridobljeno dne 2019-06-19.
  4. O'Brien, Lois B. (1988). "New World Fulgoridae, Part 1: genera with elongate head processes". Great Basin Naturalist Memoirs. Vol. 12. str. 135–170.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]