Fokker D.XXI

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Fokker D.XXI
Fokker D.XXI
Fokker D.XXI
Tip: lovsko letalo
Posadka: 1
Prvi polet: marec 1936
Uvedeno v službo: 1939
Proizvajalec: Fokker, Nizozemska
Dolžina: 8.21 m
Razpon kril: 11.01 m
Višina: 2.95 m
Teža praznega letala: 1.444 kg
MTOW: 2.052 kg
Motor: radialen 9 valjni motor Bristol Mercury VIII, 830 KM
Največja hitrost: 460 km/h
Bojni dolet: 950 km
Operativna višina: 11.000 m
Mitraljezi: štirje 7,9 mm
Uporaba: druga svetovna vojna


Fokker D.XXI je bilo nizozemsko lovsko letalo druge svetovne vojne. Dokaj uspešno so ga uporabljali na Finskem, kjer je ostal v oborožitvi tja do 1943 leta.

Začetek proizvodnje[uredi | uredi kodo]

Letalo je bilo izdelano tik pred drugo svetovno vojno, a je bilo že ob nastanku zastarelo in praktično neuporabno. Naročnik projekta je bila Nizozemska vzhodnoindijska družba, a je le-ta tik pred prvim poletom letala odpovedala naročilo. Tako je letalo v svoje enote vzela vojska. Kasneje so ga prodali še na Finsko in Dansko. V načrtu so imeli izdelati posodobljeno verzijo letala, ki bi imelo uvlačljivo podvozje, a je to preprečila nemška okupacija.

Uspehi letala[uredi | uredi kodo]

Letalo je bilo izdelano iz s platnom prekritega aluminijastega ogrodja in je imelo fiksno podvozje. Bilo pa je okretno in za tisti čas dokaj dobro oboroženo, a skoraj neoklepljeno. V Zimski vojni se je letalo odlično odrezalo proti približno enako slabim sovjetskim lovcem. Nekoliko slabše pa so se ti lovci odrezali v nizozemski službi, kjer so jih mnogo sodobnejša nemška letala relativno lahko premagovala. Letalo je bilo v tej bitki uspešno le v boju z nemškimi bombniki, predvsem s štukami.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]