Fethullah Gülen

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Fethullah Gülen
Portret
Rojstvo 27. april 1941({{padleft:1941|4|0}}-{{padleft:4|2|0}}-{{padleft:27|2|0}}) (75 let)
Erzurum
Državljanstvo Flag of Turkey.svg Turčija
Poklic socialni aktivist, pridigar, pisatelj, znanstvenik, avtor
Spletna stran
fgulen.com

Muhammed Fethullah Gülen, turški pisatelj, bivši imam in pridigar ter islamski mnenjski voditelj, * 27. april 1941.

Je ustanovitelj Gulenističnega gibanja, katero nosi njegovo ime. Trenutno živi v Saylorsburgu v ZDA, zvezna država Pensilvanija. Gülen poučuje anatolsko (hanefi) verzijo islama, ki izvira iz naukov sunitskega muslimanskega učenjaka Bediüzzamana Saida Nursija in jih modernizira. Gülenovo prepričanje temelji na znanosti, dialogu med muslimani, kristjani in Židi ter na večstrankarski demokraciji. Je pobudnik medverskega dialoga z Vatikanom in nekaj židovskimi organizacijami.

Angleško govoreči mediji Gülena opisujejo kot eno najpomembnejših muslimanskih osebnosti.

Od 28. oktobra 2015 je s strani Turčije postavljen na listo najbolj iskanih teroristov. Obtožen je vodstva gulenistične teroristične organizacije (FETÖ) in poskusa državnega udara 15. julija 2015 na turško vlado in ustavo Republike Turčije.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Gülen se je rodil v vasi Korucuk blizu Erzuruma v Turčiji. Njegov oče Ramiz Gülen je bil imam. V svoji rojstni vasi je začel hoditi v osnovno šolo, ko se je njegova družina preselila pa je bil deležen neformalne islamske izobrazbe. Svojo prvo pridigo je imel pri štirinajstih. Nanj so vplivale ideje Saida Nursija in Mevlane Jalal ad-Dina Rumija. Gülen je kot pridigar formalno prenehal delovati leta 1981. Med 1988 in 1991 je imel vrsto pridig v popularnih mošejah v večjih mestih. Leta 1994 je sodeloval pri ustanovitvi Fundacije novinarjev in pisateljev ter postal njen častni predsednik. Leta 1998 so stekli prvi sodni procesi proti njemu, zaradi suma propagande radikalnega islama in nezakonitih dejanj nastavljanja lastnih ljudi v državne službe. Gülen se je nato sprva zaradi zdravljenja preselil v ZDA, v Turčijo pa se potem ni vrnil, ker se je odločil ostati v ZDA.

Ideje in projekti Fethullaha Gülena[uredi | uredi kodo]

“Bodi tako strpen, da bodo tvoje prsi široke kot ocean. Naj te navdihujeta vera in ljubezen do ljudi. 
 Nikogar v težavah naj ne bo, ki mu ne bi ponudil roke, nikogar ki bi te pustil hladnega.” 
 (Fethullah Gülen, Kriteriji in luči na poti. London: Truestar.

Pionir dialoga med verami[uredi | uredi kodo]

Fethullah Gülen visiting Ioannes Paulus II.jpg

Tudi zaradi izobraževanja v duhovni disciplini v svojih mladih letih je Fethullah Gülen znan po tem, da se osredotoča na islamsko duhovnost (na Zahodu znano kot sufizem) in soljudi. Je tudi avtor knjig v dveh zvezkih o sufizmu, ki se uporabljajo kot učbeniki v univerzitetnih predavanjih o duhovnih tradicijah sveta.

Terorizem[uredi | uredi kodo]

Gülen uradno zavrača vse vrste terorizma in svari pred samovoljnim nasiljem in napadi na civiliste, ki jih terorizem prinaša. Za terorizem v islamu ni prostora, saj je v nasprotju s temeljnimi načeli spoštovanja človeškega življenja in stvarstva. Kot prvi islamski voditelj, je tudi obsodil teroristične napade 11. septembra 2001. Kljub temu, da obžaluje, da so islam ugrabili teroristi, ki trdijo da so muslimani in da tako ravnajo na podlagi svojega verskega prepričanja ga pestijo obtožbe, da je sam vodja teroristične organizacije, znane kot FETÖ, ki se zavzema za vzpostavljanje celic v vladnih organizacijah, oboroženih silah in celo državnemu vrhu samem.

Drugi projekti civilne družbe[uredi | uredi kodo]

med druge projekte, ki so jih navdihnile ideje in spodbude Fethullaha Gülena spadajo humanitarne organizacije, društva za trajnostni razvoj in organizacije medijev, profesionalna združenja, zdravstvene in edukacijske ustanove.

Gulenistično gibanje[uredi | uredi kodo]

Gibanje Gülen je gibanje civilne družbe, ki so ga navdihnili njegovi nauki, posebej učiteljevanje o hizmetu (služenje skupnemu dobremu) kar je sprva pritegnilo veliko število podpornikov v Turčiji, Centralni Aziji, vedno več pa tudi na drugih koncih sveta. Kljub temu da velja gibanje za miroljubno, pa se širi veliko obtožb in špekulacij o zlonamernosti gibanja.

Publikacije[uredi | uredi kodo]

Fethullah Gülen je avtor več kot šestdesetih knjig in mnogih člankov o celi vrsti tem (socialna, politična in verska vprašanja, umetnost, znanost in šport), na voljo pa je tudi njegovih več tisoč avdio in videokaset. Je pisec v številnih revijah in časopisih, ki jih izdajajo njegovi privrženci. Številne od njegovih knjig so prevedene v angleščino.

Vpliv[uredi | uredi kodo]

Fethullah Gülen se je leta 2008 uvrstil v sam vrh Ankete o 100 najpomembnejših javnih intelektualcev, ki jo objavlja revija Foreign Policy.

Fethullah Gülen je bil v reviji Time izbran med 100 najbolj vplivnih osebnosti leta 2013. Uvrščen je tudi na seznam 500 najvplivnejših muslimanov, ki jo je objavil Kraljevi center za islamske strateške študije v Jordaniji.