Ferenc Hül

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Ferenc Hül
Portret
Rojstvo 28. avgustl 1800
Tišina
Smrt 28. oktober 1980
Murska Sobota  *
Poklic duhovnik
Poznan po zgodovinopisec

Ferenc (Franc) Hüll, slovenski rimskokatoliški duhovnik, dekan Slovenske okrogline (danes Prekmurje in Porabje) na Ogrskem, zgodovinopisec. * 28. avgust, 1800, Tišina; † 28. oktober, 1880, Murska Sobota.

Hüll se je rodil kot otrok uglednega častnika Imreta (Emerika) Hülla in Kristine pl. Hemeczperger, ki je bila plemiškega rodu. Imre Hüll je v matični knjigi naveden kot Perillustris Dominus (presvetli gospod), ni pa povsem jasno ali je bil plemič. Krstna botra sta bila tišinski duhovnik Ferenc Xaver Czipott in Julijana Monek. Ferencov stari oče Perillustris Dominus Georgius Hüll (poročen z Katarino pl. Stuiber) je bil tridesetničar oz. carinski uradnik (to službo so po navadi opravljali lokalni plemiči ali tujci).

Filozofijo je študiral kot mali seminarist, končal jo je 1822, ampak še ni bil dovolj star, da bi ga lahko posvetili. Do leta 1824 je živel v Vespremu (Veszprém), kjer je bil vzgojitelj Györgya Bezerédja, svaka madžarskega pesnika, Sándora Kisfaludyja. Končno so ga posvetili na duhovništvo leta 11. marca, 1824.

V Murski Soboti je bil kaplan dve leti. 8. decembra 1826 so ga imenovali za župnika poljedelskega trga in to funkcijo je opravljal do smrti.

Od leta 1838 je bil namestnik Adolfa Augustitša, dekana Slovenske okrogline. Od leta 1840 je bil že dekan dekanije, ampak po Augustitšu je bila Slovenska okroglina v pokrajini le še simbolična, zato je bil Hül v večji meri soboški dekan kakor pa dekan Slovenske okrogline. 1849 so ga imenovali za kanonika in vatikanskega prisednika. Franc Jožef I. mu je leta 1872 dal naziv provosta Szepesa-Langecka in sombotelski škof ga je slovesno umestil 17. julija.

Napisal je zgodovino soboške župnije v latinskem jeziku.Grob ima v soboškem pokopališču.

Delo[uredi | uredi kodo]

  • Historia Parochiae Murai Szombatiensis (Zgodovina murskosoboške parohije)

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]