Fakulteta za farmacijo v Ljubljani

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Fakulteta za farmacijo (FFA) je ena od članic Univerze v Ljubljani.

Trenutna dekanica je Irena Mlinarič Raščan.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Študij farmacije je bil v Sloveniji popolnoma vpeljan šele leta 1960 z ustanovitvijo Farmacevtskega odseka na Oddelku za kemijo Fakultete za naravoslovje in tehnologijo, ki je dobil prostore v Plečnikovi zgradbi »stara tehnika« na Aškerčevi ulici, kjer se fakulteta nahaja še danes.

Že od leta 1945-1948 je bil mogoč vpis prvih dveh letnikov študija farmacije v Ljubljani z možnostjo nadaljevanja v Zagrebu ali Beogradu. S študijskim letom 1948/49 je bil študij farmacije v Ljubljani ukinjen, nato pa sta bila v študijskem letu 1955/56 znova uvedena prva dva letnika študija farmacije.

Leta 1974 je bila ustanovljena VTOZD (Visokošolska temeljna organizacija združenega dela) Farmacija v okviru Fakultete za naravoslovje in tehnologijo UL. Leta 1991 je prišlo do preimenovanja VTOZD Farmacija v Oddelek za farmacijo Fakultete za naravoslovje in tehnologijo, 1994 pa je po njeni razdružitvi nastala samostojna Fakulteta za farmacijo.

Študij[uredi | uredi kodo]

Na fakulteti se izvajajo trije programi: univerzitetni študij farmacija, s katerim študent pridobi naziv magister/magistra farmacije, univerzitetni študijski program laboratorijska biomedicina, ki omogoči naziv diplomirani inženir/diplomirana inženirka laboratorijske biomedicine ter od leta 2010 univerzitetni študijski program kozmetologija.

Na fakulteti deluje 6 kateder:

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]