Erišum II.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Erišum II. je bil kralj mestne države Ašur. Bil je sin in naslednik ašurskega kralja Naram-Sina. Na Seznamu asirskih kraljev je naveden kot 38. asirski kralj, ki je vladal okoli 1815 pr. n. št. do 1809 pr. n. št.[1] On in njegovi nasledniki so se naslavljali z Išši’ak Aššur – Ašurjev strežaj in ensi.[2] Dolžina Naram-Sinovega vladanja je nezanesljiva. Iz do zdaj odkritih seznamov limmujev (eponimov) je razvidno, da sta Naram-Sin in Erišum II. vladala skupno 64 let.[3]

Amoriti so v obdobju od okoli 2100 pr. n. št. do okoli 1809 pr. n. št. preplavili kraljestva v Spodnji Mezopotamiji in Levantu, potem pa so jih asirski kralji ustavili. Erišuma II., zadnjega kralja iz dinastije Puzur-Ašurja I. (vladal okoli 1970-1960 pr. n. št.), ustanovljene okoli 2025 pr. n. št., je po samo šestih letih vladanja odstavil Šamši-Adad I. med prodiranjem Amoritov iz delte reke Habur v severovzhodni Levant in uzurpiral asirski prestol. Kasnejše asirsko izročilo omenja, da je bil Šamši-Adad I. potomec domorodnega asirskega vladarja Ušpije. Šamši-Adadovo rodoslovje je bilo morda ponarejeno, ker je želel legitimirati svoj (uzurpirani) vladarski položaj.[4] Marijska eponimska kronika, ki zajema sezname vladarjev do takrat, ko je Šamši-Adad I. osvojil Ekallatum, ne vsebuje nobenega namiga, koliko časa je Erišum II. vladal. Ker se je njegova vladavina nepričakovano končala s Šamši-Adadovimi osvanjanji, je večji del od skupnih 64 let vladal verjetno Naram-Sin. Tablica z Nasuškim seznamom kraljev je odlomljena pri številki štiri, zato je Naram-Sin vladal morda 44 ali 54 let od okoli 1872 pr. n. št. dalje (srednja kronologija).[5]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. J.A. Brinkman (2001): Assyria v Bruce Manning Metzger, Michael David Coogan: The Oxford companion to the Bible, Oxford University Press, str. 63.
  2. Barbara Cifola (1995): Analysis of variants in the Assyrian royal titulary from the origins to Tiglath-Pileser III, Istituto universitario orientale, str. 8.
  3. Klaas R. Veenhof (2008): Mesopotamia: The Old Assyrian Period, Vandenhoeck & Ruprecht, str. 29.
  4. I.J. Gelb (1954): Two Assyrian King Lists, Journal of Near Eastern Studies 13 (4): 212–213.
  5. Klaas R. Veenhof (2003): The Old Assyrian List of Year Eponyns from Karum Kanish and its Chronological Implications, Turkish History Society, str. 45.
Erišum II.
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Naram-Sin
Asirski kralj
1815 pr. n. št. - 1809 pr. n. št.
Naslednik: 
Šamši-Adad I.