Azijski slon

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Elephas maximus)
Azijski slon

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Proboscidea (trobčarji)
Družina: Elephantidae (sloni)
Rod: Elephas
Vrsta: E. maximus
Znanstveno ime
Elephas maximus
Linnaeus, 1758
Razširjenost azijskega slona
Razširjenost azijskega slona

Azijski slon (znanstveno ime Elephas maximus), včasih poznan tudi po imenu svoje tipske podvrste (indijski slon) je ena od treh danes živečih vrst slona in edina še živeča vrsta rodu Elephas.

Razširjen je na velikih območjih Indije, Šrilanke, Indokitajskega polotoka in ponekod v Indoneziji. Je manjši od svojih afriških sorodnikov, najlažje pa ga od njih razlikujemo po manjših ušesih. Azijski slon doseže višino med dva in štiri metre in težo med 3000-5000 kilogramov.

Od afriških sorodnikov se azijski slon razlikuje tudi še po nekaterih drugih stvareh. Ima bolj usločen hrbet, namesto 21 reber jih ima samo 19, na konici trobca ima samo en poloprijemalni »prst«, na vsaki zadnji nogi ima namesto treh nohtov štiri. Poleg tega okli samicam navadno ne zrastejo. Brez oklov so tudi nekateri samci; taka samec se imenuje makhna. Več takih živali vključuje populacija na Šrilanki.

Ima podobne meljake kot izumrli mamut, kar kaže na bližnje sorodstvo teh dveh vrst.

Azijski sloni so pogosto udomačeni in jih v Južni in Jugovzhodni Aziji uporabljajo v gozdarstvu ter ceremonialno že več stoletij. Po nekaterih zgodovinskig virih naj bi se v obdobju žetja uporabljali predvsem za mletje. Divji sloni privlačijo turiste, vendar pa uničujejo poljščine in pogosto vdrejo tudi v vasi.

Podvrste[uredi | uredi kodo]

Obstajajo štiri podvrste in vse so udomačene:

  • E. m. indicus - indijski slon
  • E. m. maximus - šrilanški slon
  • E. m. sumatrensis - sumatrski slon
  • E. m. borneensis - malezijski slon

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. Asian Elephant Specialist Group (1996). Elephas maximus . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2006. IUCN 2006. Pridobljeno: 10. maja 2006. Takson je naveden kot prizadet (EN A1cd v2.3)

Galerija[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]