E = mc²

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ladje USS Enterprise, Long Beach in Bainbridge v formaciji v Sredozemlju leta 1964. Posadka Enterprisa je oblikovala znamenito enačbo - E = mc².
Enačbo enakosti med maso in energijo E=mc² so prikazali na nebotičniku Taipei 101 v Tajpeju med Svetovnim letom fizike 2005

E = mc² je v fiziki zelo znana enačba, ki obravnava razmerje med maso in energijo. Enačbo je (sprva v nekoliko drugačni formulaciji) leta 1905, v svojem prvem čudežnem letu (annus mirabilis), razvil in uporabil Albert Einstein.

V enačbi E predstavlja energijo, m maso, c pa je hitrost svetlobe v vakuumu. Enačba pojasnuje, kako se masa spreminja v energijo in obratno, pri čemer svetlobna hitrost predstavlja konstanto.

Einstein je pokazal, da poenoten štirirazsežni model prostora in časa (prostor-časa) lahko natančno opiše opazljive pojave na način, ki je bil v skladu z Galilejevim načelom relativnosti in kjer je bila hitrost svetlobe konstantna - invariantna glede na različne inercialne opazovalne sisteme. Njegova posebna teorija relativnosti je dokončno pokazala, da je bila tradicionalna (evklidsko-galijejevska) predstava o absolutnem času in prostoru zgrešena, in posledično, da se masa in energija razlikujeta le po obliki oziroma pojavnosti.