Edinburški grad

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Edinburški grad

Edinburški grad (angleško Edinburgh Castle) je grad, ki stoji na hribu nad mestom Edinburgh. Grad je druga najbolj obiskana turistična atrakcija v Združenem Kraljevstvu, takoj za Tower of London.[1][2]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prazgodovina[uredi | uredi kodo]

Grad se nahaja na Castle Rocku. Castle Rock je kamnina vulkanskega izvora, ki je nastala pred 340 milijoni let. Prvi znani grad na Castle Rocku je po legedi bil The Castle of Maidens. Bil je svetišče devetih deklic, med katerimi je tudi Morgan le Fay iz arturijanske legende.

Srednji vek[uredi | uredi kodo]

Glede na vir škotskega kronista Johna Forduna je Edinburški grad v 12. stoletju zgradil kralj David I., sin svete Margarete Wesseške in kralja Malcolma III..

Napetosti med Angleži in Škoti so skoraj vedno bile osredotočene na Edinburgh. Posledično je bil grad skoraj neprestano oblegan. Prva večja bitka, ki ji je grad bil priča, je bila v času poznega 13. stoletja, ko je angleški kralj Edvard I. poskušal izkoristiti prazen škotski prestol. Med leti 1296 in 1341 je grad izmenoma prehajal iz angleških v škotske roke v času prve in druge vojne za škotsko neodvisnost. Po vojnah za neodvisnost je bil potreben obnove, ki jo je nadzoroval David II.. V njegovo čast so postavili Davidov stolp.[1]

Novi vek in moderna zgodovina[uredi | uredi kodo]

Leta 1571 so Angleži oblegali grad v poskusu, da bi zajeli Marijo I. Škotsko. Obleganje, ki je trajalo dve leti, je postalo znano kot Long ali Lang Siege - dolgo obleganje. Februarja leta 1573 so se Marijini podporniki predali Angležem. Med Lang Siegem je bil Davidov stolp uničen.

Grad je ponovno bil priča spopadom, ko je leta 1650 Oliver Cromwell ubil Charlesa I. in napadel Škotsko. Avgusta istega leta je Edinburgh spet padel v angleške roke.

Med Jacobitesko vstajo (1688-1746) so Škoti poskušali večkrat ponovno osvojiti svoj grad. Na žalost nikoli niso bili sposobni premagati Angležev. Zadnji poskus je bil leta 1745, ko je bila Jacobiteska vojska pod vodstvom Bonnie Princa Charlija. Čeprav so Škoti zavzeli mesto, nikoli niso bili sposobni osvojitii gradu. Novembra istega leta so se bili prisiljeni umakniti.

Od konca 18. stoletja do začetka 19. stoletja je bil Edinburgški grad uporabljen za zapiranje vojaških ujetnikov. Grad je postal nacionalni spomenik leta 1814, po propadlem masovnem begu iz zapora. To je bil dokaz, da grad ne more držati zapornikov. Skozi 19. in v začetku 20. stoletja je bil grad počasi obnovljen. Leta 1927 je bil del gradu spremenjen v Škotski državni spomenik padlim vojakom (Scotish National War Memorial).

Znamenitosti[uredi | uredi kodo]

Razen kapele svete Margarete, ki je nastala v 12. stoletju, je bila večina gradu zrušena v Lang Siegeu. V gradu se nahaja Mons Meg, masivni 6-tonski top iz 15. stoletja, ki so ga uporabljali vse do 17. stoletja, da so označili pomembne dogodke.

Drugi znani top v gradu je One O'Clock Gun, ki vsak dan, razen ob praznikih, označi trinajsto uro. S to tradicijo so začeli leta 1861, do danes so zamenjali 4 topove, nazadnje leta 2001. Glavna funkcija tega topa je boljša orientacija brodov.

V Edinburškem gradu so tudi Kraljevska Palača (Royal Palace), Velika dvorana (Great Hall), Zgradba kraljice Anne (Queen Anne Building), Nacionalni škotski vojaški muzej (National War Museum of Scotland) in Škotski državni spomenik padlim vojakom (Scottish National War Memorial).

Del gradu je tudi veliko različnih stolpov in zidov, ki so manj in bolj pomembni.

V gradu se nahaja tudi nekaj ceremonijalnih vojakov.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 "arhivska kopija". Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2013-10-30. Pridobljeno 2013-09-25.
  2. http://www.alva.org.uk/details.cfm?p=423

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Spletna stran Ediburškega grada Arhivirano 2015-09-02 na Wayback Machine.

Spletna stran muzeja v Edinburškem gradu2023-17.02