Edinburški grad

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Edinburški grad

Edinburški grad (angleško Edinburgh Castle) je grad ki se nahaja na hribu nad mestom Edinburgh. Grad je druga najbolj obiskana turistična atrakcija v Združenem Kraljevstvu takoj po Tower of London.[1][2]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prazgodovina[uredi | uredi kodo]

Grad se nahaja na Castle Rocku. Castle Rock je kamnina vulkanskega izvora nastala pred 340 milijonov let. Prvi znani grad na Castle Rocku po legedi je bil The Castle of Maidens in bil je svetišče devet deklicam ena od katerih je Morgan le Fay iz Arturove legende.

Srednji vek[uredi | uredi kodo]

Glede na vir škotskega kronista Johna Forduna je Edinburški grad zgradil kralj David I. sin svete Margarete Wesseške v 12. stoletju in kralja Malcolma III..

Napetosti med Angleži in Škoti so skoraj vedno bile osredotočene na Edinburgh. Posledično je bil grad skoraj neprestano oblegan. Prva večja bitka ki ji je grad bil priča je v času poznega 13. stoletja, ko je angleški kralj Edvard I. poskušal izkoristiti prazen škotski prestol. Od 1296-1341 je grad izmenoma prehajal iz angleške v škotske roke v prvi in drugi vojni za škoto neodvisnost. Po vojni za neodvisnosti je bil potreben obnove, ki jo je nadzoroval David II.. V njegovo čast so postavili Davidov stolp.[1]

Novi vek in moderna zgodovina[uredi | uredi kodo]

Leta 1571, Angleži so oblegali grad v poskusu, da zajamejo Marijo I. Škotsko. Obleganje, ki je trajalo dve leti, je postalo znano kot Long ali Lang Siege - dolgo obleganje. Februarja leta 1573 so se predali Marijini podporniki Angležem. Med Lang Siege je bil Davidov stolp uničen.

Grad, je spet bil priča spopadom, ko je leta 1650, Oliver Cromwell ubil Charlesa I in napadel Škotsko. Avgusta istega leta, Edinburgh spet padel v angleške roke.

Med Jacobitesko vstajo (1688-1746), Škoti poskušali večkrat, pridobiti njihov grad. Na žalost, nikoli niso bili sposobni premagati Angleže. Zadnji poskus je bil leta 1745, ko je bil Jacobiteska vojska pod vodstvom Bonnie Princa Charlija. Čeprav so Škoti zavzeli mesto, nikoli niso bili sposobni pridobiti gradu. Novembra istega leta so se bili prisiljeni umakniti.

Od konca 18. stoletja do začetka 19. stoletja, je bil Edinburgški grad uporabljen za zapiranje vojaških ujetnikov. Grad je postal nacionalni spomenik leta 1814 po propadlem masovnem begu iz zapora. To je bil dokaz da grad ne more držati zapornike. Med 19. in v začetku 20. stoletja, je bil grad počasi obnovljen. Vojaške slovesnosti se je začel tam, in, leta 1927, je bil del gradu spremenjen v Škotski državni spomenik padlim vojakom (Scotish National War Memorial).

Znamenitosti[uredi | uredi kodo]

Večina gradu je zrušena v Lang Siege razen kapele svete Margaret ki je iz 12. stoletja. Večina gradu pa je iz 16. stoletja.

V gradu se nahaja Mons Meg masivni 6-tonski top iz 15. stoletja ki je uporabljan vse do 17. stoletja da označi pomembne dogodke.

Drugi znani top v gradu je One O'Clock Gun ki vsakega dana razen ko je praznik ozaničieno uro popoldan. Začeli so s to tradicijo 1861 do danes so zamenjali 4 topa zadnjič 2001. Glavna funkcija tega topa je za boljšo orjentacijo brodov.

V Edinburškem gradu se nahajajo tudi Kraljevska Palača (Royal Palace), Velika hala (Great Hall), Zgradba Kraljice Anne (Queen Anne Building), Nacionalni škotski vojaški muzej (National War Musem of Scotland) in Škotski državni spomenik padlim vojakom (Scottish National War Memorial).

Dela gradu je tudi veliko stolpov in zidov manj in več pomembnih.

V gradu se tudi nahaja nekaj ceremonijalnih vojakov.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 "arhivska kopija". Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2013-10-30. Pridobljeno dne 2013-09-25.
  2. http://www.alva.org.uk/details.cfm?p=423

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Spletna stran Ediburškega grada