EHC Black Wings Linz

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
EHC Black Wings Linz

Mesto Linz
Država Avstrija
Liga Avstrijska hokejska liga
Ustanovljen 1992
Dvorana Donauparkhalle Linz
Kapaciteta 3.800
Barve Modra, bela, črna
              
Vzdevki Črna krila
Predsednik Peter Freunschlag
Podpredsednik Peter Zauner
Glavni trener Jim Boni
Pom. trenerja Rick Nasheim
Kapetan Philipp Lukas
Hčerinska ekipa EHC Black Wings Linz 2
Prvenstva 2002/03
Lanska uvrstitev 4. mesto

Spletna stran

EHC Black Wings Linz je avstrijski hokejski klub, ki igra v Ligi EBEL. Domače tekme igrajo v Linzu v Avstriji. Njihova dvorana se imenuje Donauparkhalle Linz.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

EHC Black Wings Linz[uredi | uredi kodo]

Klub EHC Black Wings Linz je bil ustanovljen leta 1992, potem ko se je klub UEC Linz združil s štajerskim klubom UEC Oberösterreich. Začetek kluba je bil dokaj obetaven in ambiciozen. Po eni sezoni v Regionalni ligi in Višji ligi so Črna krila v sezoni 1997/98 igrala v 2. diviziji, ki se danes imenuje Narodna liga. Prva sezona v najvišji avstrijski ligi je bila sezona 2000/01. Takrat so si igralci linškega kluba priborili 3. mesto po rednem delu za moštvoma KAC in VSV. V četrtfinalu so tesno odpravili EHC Lustenau s 3:2 v zmagah. V polfinalu je bil usoden VSV, ki je zmagal s 3:1 v zmagah.

V prihodnji sezoni si je klub priboril naslov podprvaka. Kot prvouvrščena ekipa po rednem delu so v finalu izgubili proti ekipi VSV, za kar so se maščevali v sezoni 2002/03, ko so v finalu premagali zopet VSV s 3:1 v zmagah. V prihodnji sezoni so si zagotovili tudi polfinale Evropskega pokala. Aprila 2005 so morala Črna krila iti v stečaj, ker je vodstvo kluba po naslovu državnega prvaka leta 2003 porabilo preveč denarja za nove igralce.

EHC LIWEST Black Wings Linz[uredi | uredi kodo]

Moštvo je bilo tako pod imenom EHC LIWEST Black Wings Linz ustanovljeno na novo. V sezoni 2006/07 se je klub prvič pod novim vodstvom kluba uvrstil v končnico. Po rednem delu so se kljub začetnim težavam uspeli uvrstiti na 3. mesto. V polfinalu je bila ekipa VSV boljša s 3:0 v zmagah. V sezoni 2007/08 se je klub prebil spet v polfinale. Po rednem delu je zasedel 1. mesto, po uvrstitveni rundi pa 3. To je pomenilo, da so se v četrtfinalu srečali s slovensko ekipo Acroni Jesenice in jo tudi premagali, sicer tesno, s 3:2. Njihov polfinalni tekmec je bilo še eno slovensko moštvo ZM Olimpija. Slednje je serijo Best-of-seven zmagalo s 4:2.

V sezoni 2008/09 je bila ustanovljena tudi hčerinska ekipa, ki igra v Višji ligi.

Največji uspehi[uredi | uredi kodo]