Dušilec poka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Dušilec poka nameščen na polavtomatski pištoli

Dušilec poka je dodatek strelnemu orožju, ki zmanjša pok in po navadi tudi blisk iz cevi ob strelu. Dušilci poka večinoma delujejo na principu počasnega kontroliranega raztezanja smodniških plinov, kar zniža jakost poka in zvok predrugači tako, da ni slišati kot strel. Nekatere izvedbe so narejeno podobno, kot glušniki v avtomobilskih izpušnih ceveh; konstrukcija in izdelava slednjih pa je bolj komplicirana in so zato večji in dražji.

Brzostrelka MP-5 z integriranim dušilcem poka

Prvi patenti za dušilce orožja so se pojavili že na začetku 20. stoletja, vendar so bolj razširjeni postali šele pred II. svetovno vojno, ko so ga množično uporabljali tajni agenti in saboterji. Danes se orožja z dušilci poka največ uporabljajo v specialnih silah. Priljubljeni so tudi pri kriminalcih.

Konstrukcija[uredi | uredi kodo]

Oblika dušilca poka je po navadi valjne oblike, ki se natakne na cev. Nekatera orožja so izvedena tudi s t.i. integriranimi dušilci poka, ki je del orožja in se ga ne da odstraniti. V samem dušilcu so po navadi komore z mrežami kanalov, ki preusmerijo ali zadržijo vroče smodniške pline pod pritiskom. Nekateri dušilci so narejeni v »mokri« izvedbi imajo v prvi komori olje, mast ali vodo, ki ohladi pline in s tem zmanjša njihovo prostornino, kar tudi prispeva k zmanjšanju poka.

Velikost in učinkovitost dušilcev je različna. Večinoma velja, da orožja z močnejšo polnitvijo potrebujejo večji dušilec in obratno. Celotna učinkovitost se poveča tudi z uporabo podzvočnega streliva, kjer krogla ne preseže hitrosti zvoka. Seveda pa ima podzvočno strelivo po navadi manjšo moč in doseg.