Dušilec poka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Dušilec poka nameščen na polavtomatski pištoli

Dušilec poka je dodatek strelnemu orožju, ki zmanjša pok in po navadi tudi blisk iz cevi ob strelu. Dušilci poka večinoma delujejo na principu počasnega kontroliranega raztezanja smodniških plinov, kar zniža jakost poka in zvok predrugači tako, da ni slišati kot strel.

Brzostrelka MP-5 z integriranim dušilcem poka

Prvi patenti za dušilce orožja so se pojavili že na začetku 20. stoletja, vzporedno z njimi pa so se razvili prvi glušniki za motorje z notranjim izgorevanjem, ki delujejo na podobnem principu. Dušilci poka so bolj razširjeni postali šele pred II. svetovno vojno, ko so jih množično uporabljali tajni agenti in saboterji. Danes se orožja z dušilci poka največ uporabljajo v specialnih silah. Priljubljeni so tudi pri kriminalcih, v večini držav pa sta njihova posest in uporaba strogo regulirani, v večini primerov pa prepovedani.

Konstrukcija[uredi | uredi kodo]

Oblika dušilca poka je po navadi valjne oblike, ki se po navadi privije na cev, obstajajo pa tudi izvedbe s hitrimi spojkami, ki omogočajo hitro namestitev in odstranitev dušilca. Pri dušilcih, namenjenih namestitvi na pištole, je dušilec ločen od priključka na cev z vzmetjo. Namen te vzmeti je doseganje ojačitve odsuna, ki ob togo priključeni dodatni masi dušilca ne bi več deloval zanesljivo. Nekatera orožja so izvedena tudi s t. i. integriranimi dušilci poka, ki so del orožja in se jih ne da enostavno odstraniti, temveč to zahteva večji poseg.

V samem dušilcu je na začetku ekspanzijska komora, namenjena kontrolirani razširitvi smodniških plinov, ki je lahko prazen prostor, pri nekaterih dušilcih pa je ekspanzijska komora napolnjena s kovinsko mrežico, ki pomaga pri ohlajanju plinov. Za ekspanzijsko komoro so pregrade, ki delijo prostor na več delov (podobno, kot glušniki v avtomobilskih izpušnih ceveh). Na sredini imajo te pregrade luknjo, skozi katero se ob strelu giblje krogla. Naloga teh pregrad je ohlajanje in upočasnitev smodniških plinov, kar zmanjša jakost poka in obenem tudi blisk. Pregrade so izdelane iz kovin, ki so odporne na visoke temperature smodniških plinov in erozijo, ki nastane zaradi trdih produktov izgorevanja. Po navadi se uporabljajo različne vrste nerjavečega jekla, pri nekaterih dušilcih tudi titan ali Inconel. Nekateri dušilci so kovinske pregrade kombinirali tudi s pregradami iz tekstilnih materialov ali gume. Slednje je omogočalo učinkovitejše dušenje, vendar na račun dokaj hitre izrabe teh pregrad, zato jih pri modernih dušilcih ni.

Shema zgodnjega dušilca za H&K MP5, ki prikazuje ekspanzijsko komoro in niz pregrad. Cev je perforirana za omejitev hitrosti krogle.

Na začetku so bile pregrade izdelane v obliki kolobarjev, kar je pomenilo zelo enostavno zasnovo, ki se še danes precej uporablja za dušilce malokalibrskega orožja. Pregrade modernih dušilcev vsebujejo stožčasto obliko, ki prinaša večjo učinkovitost dušilca na račun povečanja turbulence smodniških plinov. Pri večini dušilcev je sistem pregrad izdelan iz več enakih delov, ki so nato zloženi skupaj, določene izvedbe pa imajo celoten sistem pregrad izdelan iz enega kosa kovine. Prednost slednjega načina je stabilnejša poravnava pregrad in lukenj za prehod krogle, zato je verjetnost za trk krogle s pregrado pri potovanju skozi dušilec manjša.

Nekateri dušilci, namenjeni orožju s šibkejšim strelivom (pištole, brzostrelke), so lahko izdelani v »mokri« izvedbi in imajo v ekspanzijski komori olje ali mast, ki služita ohladitvi plinov, kar zmanjša njihovo prostornino in tudi prispeva k zmanjšanju poka. Problem teh dušilcev je, da se hladilno sredstvo zaradi vročine smodniških plinov porablja in ga je za zagotavljanje učinkovitosti dušilca potrebno redno dodajati.

Velikost in učinkovitost dušilcev je različna. Večinoma velja, da orožja z močnejšo polnitvijo potrebujejo večji dušilec. Velika večina dušilcev poka je sposobna le zmanjšanja poka, ne pa tudi rezkega zvoka, ki nastane pri gibanju krogle z nadzvočno hitrostjo. Za dodatno zmanjšanje zvoka se zato uporablja podzvočno strelivo, kjer krogla ne preseže hitrosti zvoka, ali pa se hitrost krogle zmanjša z uporabo perforiranega sprednjega dela cevi. Seveda pa ima podzvočno strelivo manjšo moč in doseg.