Dušilec poka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Dušilec poka nameščen na polavtomatski pištoli

Dušilec poka je dodatek strelnemu orožju, ki zmanjša pok in po navadi tudi blisk iz cevi ob strelu. Dušilci poka večinoma delujejo na principu počasnega kontroliranega raztezanja smodniških plinov in kar zniža jakost poka in zvok predrugači tako, da ni slišati kot strel.

Brzostrelka MP-5 z integriranim dušilcem poka

Prvi patenti za dušilce orožja so se pojavili že na začetku 20. stoletja, vendar so bolj razširjeni postali šele pred II. svetovno vojno, ko so ga množično uporabljali tajni agenti in saboterji. Danes se orožja z dušilci poka največ uporabljajo v specialnih silah. Priljubljeni so tudi pri kriminalcih, v večini držav pa sta njihova posest in uporaba strogo regulirani, v večini primerov pa prepovedani.

Konstrukcija[uredi | uredi kodo]

Oblika dušilca poka je po navadi valjne oblike, ki se natakne na cev. Nekatera orožja so izvedena tudi s t. i. integriranimi dušilci poka, ki je del orožja in se ga ne da enostavno odstraniti, temveč to zahteva večji poseg. V samem dušilcu je na začetku prostor, namenjen kontrolirani razširitvi smidniških plinov, za tem pa pregrade, ki delijo prostor na več delov (podobno, kot glušniki v avtomobilskih izpušnih ceveh), na sredini pa imajo luknjo, skozi katero se ob strelu giblje krogla. Naloga teh pregrad je preusmeritev in upočasnitev vročih smodniških plinov pod pritiskom. Te pregrade so lahko izdelane iz kovine ali pa iz krpic različnih materialov, kot so posebne tkanine ali guma. Slednje pregrade so malenkost bolj učinkovite od kovinskih, vendar je njihova življenjska doba precej krajša.

Nekateri dušilci, namenjeni orožju s šibkejšim strelivom (pištole, brzostrelke), so narejeni v »mokri« izvedbi in imajo v prvi komori olje, mast ali vodo, ki ohladi pline in s tem zmanjša njihovo prostornino, kar tudi prispeva k zmanjšanju poka.

Velikost in učinkovitost dušilcev je različna. Večinoma velja, da orožja z močnejšo polnitvijo potrebujejo večji dušilec. Velika večina dušilcev poka je sposobna le zmanjšanja poka, ne pa tudi rezkega zvoka, ki nastane pri gibanju krogle z nadzvočno hitrostjo. Za dodatno zmanjšanje zvoka se zato uporablja podzvočno strelivo, kjer krogla ne preseže hitrosti zvoka. Seveda pa ima podzvočno strelivo manjšo moč in doseg.