Drežniška koza

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Drežniška koza na stari razglednici

Drežniška koza je slovenska avtohtona pasma koz, ki je najbolj značilna za predel Slovenije okoli Drežnice. Pasmo so uradno priznali leta 2000.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Ta pasma koz je večinoma rogata, obstaja pa v več barvnih različicah. Najbolj pogosta je črna drežniška koza, obstajajo pa tudi sivo-črne ali črno-rjave, pa tudi lisaste. Odrasla koza tehta med 40 in 60 kg, kozli pa tehtajo po navadi med 60 in 80 kg. Natančnih podatkov o mlečnosti in plodnosti koz te pasme ni, ker se je kontrola proizvodnje v Sloveniji začela izvajati šele spomladi leta 2002, v preteklosti pa so to pasmo vzgajali predvsem zaradi mesa.

Drezhnica goat.JPG

Po naravi je ta kozja pasma dokaj samosvoja in jo pastir le stežka drži v tropu. Pri nas so največji tropi te pasme na planini Krasji vrh nad Drežnico, na planini Božca nad Srpenico, na planini Krnica nad Bovcem ter na planini Mangrt.

Status pasme[uredi | uredi kodo]

Drežniška koza je bila zaradi omejevanja kozjereje, ki je v naših krajih trajala od poznega 18. stoletja do razpada Jugoslavije, skoraj izumrla. Drežniška koza je bila konec leta 1999 vključena v program ohranjanja slovenskih avtohtonih pasem domačih živali, po podatkih iz leta 2001 pa je bilo na svetu v tem letu 295 samic in 25 reproduktivnih samcev ter 10 vzrediteljev te pasme, pričakovan pa je bil porast te pasme v prihodnosti. Drežniška koza je uvrščena med ogrožene pasme domačih živali.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]