Dora Plestenjak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Dora Plestenjak
Rojstvo

Dora Plestenjak, slovenska akademska slikarka, 3.2. 1934, Škofja Loka.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Dora Plestenjak je mati glasbenika Jana in slikarja Domna Slane. Njen brat, Janez, se prav tako ukvarja s slikarstvom in ilustracijo. Rodila se v Škofji Loki, kasneje pa je živela v Strunjanu, sedaj pa večino časa preživi v Puštalu pri Škofji Loki.

Med ljubitelji umetnosti se je uveljavila s krajinarsko tematiko in skuša na svojih platnih ohraniti svet, ki vse bolj izginja ne samo iz slik njenih sodobnikov, pač pa velikokrat tudi iz naše neposredne realnosti. Slikarka ima rada stare vedute, ki v sedi hranijo minule čase in njihovo kulturo, še bolj pa lirične podobe slovenskega podeželja, kjer ima njena domača škofjeloška pokrajina prav posebno mesto. Na njenih slikah se največkrat pojavljajo liki iz narave in okolja. Predvsem hribi, drevesa, hiše, kozolci ...

Ena izmed prvih njenih razstav je bila Razstava absolventov ljubljanske akademije : [1949-1959] : Moderna galerija [Ljubljana], decembera 1959. Kasneje je razstavljala v vseh večjih slovenskih mestih, velikokrat pa tudi v Škofji Loki, zadnje čase razstavlja tudi skupaj s sinom Domnom in drugimi puštalskimi umetniki.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]