Divodikov trioksid

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Divodikov trioksid
Strukturna formula
IUPAC-ime Trioksidan
Druga imena Divodikov trioksid
Identifikatorji
Številka CAS 14699-99-1
PubChem 166717
ChEBI 46736
SMILES
InChI
Gmelin 200290
ChemSpider 145859
Lastnosti
Molekulska formula H2O3
Molska masa 50,01 g mol−1
Če ni navedeno drugače, podatki veljajo za
material v standardnem stanju (pri 25 °C, 100 kPa)
Molekula divodikovega trioksida

Divodikov trioksid ali vodikov trioksid je nestabilna molekula s formulo H2O3 or HOOOH. Spada v skupino vodikovih polioksidov. V vodnih raztopinah vodikov trioksid razpade na vodo in kisik:

Trioxidane decomposition.png

Priprava[uredi | uredi kodo]

Divodikov trioksid se lahko pridobi v majhnih, toda zaznavnih količinah z reakcijo ozona in vodikovim peroksidom, ali z električno disociacijo vode. Večje količine se lahko pripravijo z reakcijo ozona z organskimi reducenti pri nizkih temperaturah z raznimi organskimi raztopinami.

Reakcija ozona z vodikovim peroksidom je znana kot »Peroksonov proces«. Ta mešanica se uporablja že nekaj časa za razkuževanje podzemne vode onesnažene z organskimi spojinami. Reakcija proizvaja H2O5.[navedi vir]

Struktura[uredi | uredi kodo]

Spektroskopske analize so pokazale da ima molekula linearno nagnjeno strukturo H-O-O-O-H, s krajšo O-O vezjo, kot pri vodikovem peroksidu in je rahlo bolj kisel od vodikovega peroksida.

Reakcije[uredi | uredi kodo]

Vodikov trioksid v organskih topilih pri sobni temperaturi hitro razpade v vodo in kisik, z razpolovno dobo približno 16 minut, v vodi pa razpade v nekaj milisekundah.