Divodikov trioksid

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Divodikov trioksid
Strukturna formula
Imena
IUPAC ime
Trioksidan
Druga imena
Divodikov trioksid
Identifikatorji
3D model (JSmol)
ChEBI
ChemSpider
Gmelin 200290
Lastnosti
H2O3
Molska masa 50,01 g·mol−1
Če ni navedeno drugače, podatki veljajo za material v standardnem stanju pri 25 °C [77 °F], 100 kPa).
Sklici infopolja
Molekula divodikovega trioksida

Divodikov trioksid ali vodikov trioksid je nestabilna molekula s formulo H2O3 or HOOOH. Spada v skupino vodikovih polioksidov. V vodnih raztopinah vodikov trioksid razpade na vodo in kisik:

Trioxidane decomposition.png

Priprava[uredi | uredi kodo]

Divodikov trioksid se lahko pridobi v majhnih, toda zaznavnih količinah z reakcijo ozona in vodikovim peroksidom, ali z električno disociacijo vode. Večje količine se lahko pripravijo z reakcijo ozona z organskimi reducenti pri nizkih temperaturah z raznimi organskimi raztopinami.

Reakcija ozona z vodikovim peroksidom je znana kot »Peroksonov proces«. Ta mešanica se uporablja že nekaj časa za razkuževanje podzemne vode onesnažene z organskimi spojinami. Reakcija proizvaja H2O5.[navedi vir]

Struktura[uredi | uredi kodo]

Spektroskopske analize so pokazale da ima molekula linearno nagnjeno strukturo H-O-O-O-H, s krajšo O-O vezjo, kot pri vodikovem peroksidu in je rahlo bolj kisel od vodikovega peroksida.

Reakcije[uredi | uredi kodo]

Vodikov trioksid v organskih topilih pri sobni temperaturi hitro razpade v vodo in kisik, z razpolovno dobo približno 16 minut, v vodi pa razpade v nekaj milisekundah.