Devet lokov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Bronasta sfinga Tutmoza III., ki leži na devet lokih; na prednji strani kipa je rebus, ki se bere »vsi ljudje (ga) hvalijo«: hieroglif nb pomeni vsi, priba Rekit simbolizira ljudi, zvezda pa pomeni hvaliti

Devet lokov je izraz, ki je v Starem Egiptu pomenil tradicionalne sovražnike Egipta. Ljudstva, na katera se je nanašal, so se s časom spreminjala, zato seznam devetih lokov sploh ne obstaja.[1] Na ilustracijah so loki običajno različno oblikovani in vsak od njih pooseblja enega od takrat aktualnih sovražnikov.

Faraon Džoser[uredi | uredi kodo]

Ena od najstarejših upodobitev devet lokov je na kipu sedečega faraona Džoserja. Njegove noge slonijo na devetih lokih, ki so takrat pomenili Nubijce.[2]

Tutankamon[uredi | uredi kodo]

Vhod v Tutankamonovo grobnico je bil zvezan z vrvjo in zapečaten z glinastim pečatom. Na pečatu je upodobljen Anubis, pod njim pa je v dolgi pokončni kartuši seznam devetih upornih ljudstev.

Sklica[uredi | uredi kodo]

  1. Kevin A. Wilson (2005): The Campaign of Pharaoh Shoshenq I Into Palestine, Mohr Siebeck, str. 61.
  2. Enemies of Civilization: Attitudes toward Foreigners in Ancient Mesopotamia, Egypt, and China, Mu-chou Poo, Mu-chou Poo Muzhou Pu. SUNY Press, 1. februar 2012, str. 43. Pridobljeno 7. januarja 2017.