Dež (roman)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Dež  
OmahenN-Dez.jpg
Naslovnica prve slovenske izdaje iz l. 2001
Avtor Nejka Omahen
Avtor naslovnice Alenka Vogelnik
Država Slovenija
Jezik Slovenščina
Založnik DZS
Datum izida 2001
Subjekt slovenska književnost
Žanr mladinski roman
Vrsta medija tisk (trda vezava)
Št. strani 263
Knjiga je del zbirke/serije
Serija Zbirka Dober dan, roman! ; št. 19
Predhodnik Druščina iz šestega B Janja Vidmar
Naslednik Zgaga in mačje oko Janja Vidmar
Klasifikacija
ISBN 86-341-2387-1
OCLC št. 443683037
COBISS ID 110396160
UDK 821.163.6-93-311.2
Predmetne oznake prijateljstvo, soočanje s smrtjo, rasizem, strpnost, najstnice

Roman Dež je slovenski mladinski roman iz leta 2001. Avtorica je Nejka Omahen, ta roman je njeno četrto literarno delo. Njen prvi roman Silvija je bil leta 2000 izbran za najljubši Slovenski mladinski roman, po njenem drugem romanu Življenje kot v filmu pa so v Sloveniji posneli istoimenski film. Roman Dež je pisan v prvi osebi, s tem da zgodbo pripovedujeta dve osebi; Lejla in Flora.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Roman Dež govori o treh prijateljicah, Lejli, Anabeli in Flori. Lejla in Anabela sta se spoznali, ko sta bili stari 7 let, in sta od takrat naprej bili nerazdružljivi. Najboljši prijateljici sta postali kljub temu, da sta si bili različni. Anabela je bila edinka, po značaju pa nežna, prijazna, tiha in plaha, njena mama je bila duševno bolna zaradi česar jo je Lejla vedno ščitila pred drugimi, Lejla pa je imela še pet sorojencev karakterno pa je bila pravo nasprotje od Anabele, bila je glasna, pogumna, nevljudna, kritična in tudi bolj fantovska.

Ko sta bili punci stari okoli 12 let, se je v sosednjo hišo preselila Flora. Flore je imela brata Kita, značajsko pa je bila precej podobna Lejli. Lejla je bila sovražno usmerjena proti njej, svoje najboljše prijateljice ni želela deliti z nikomer. Motilo jo je tudi to, da je Flora črnka. Anabele to ni motilo, saj je mislila da se nikogar ne bi smelo soditi samo po barvi polti.

Flora se je že ko je prvič videla Lejlo odločila, da se bo z njo spoprijateljila. Mislila je da imata z Lejlo enak vihrav značaj, in bi se zato lahko zelo dobro razumeli. Ampak Lejla je njeno prijateljstvo zavračala, z njo ni hotela imeti nič. Anabeli pa je bila Flora všeč, in se je zato trudila da bi jo tudi Lejla sprejela kot prijateljico.

Januarja Anabela umre v prometni nesreči. Lejlo to zelo močno prizadane, zapre se vase, popusti v šoli. Smrt ji pomaga preboleti Flora, s katero končno postaneta pravi prijateljici.

  • Kraj dogajanja: Manjše mesto v Sloveniji
  • Čas dogajanja: 1999–2000

Zgodba je v prvi vrsti namenjena mladostnikom, je lahko berljiva ter zanimiva. Roman je zelo dobro napisan, kar omogoči bralcem, da se vživijo v karakterje se z njimi smejijo, ter tudi jočejo. Odlična zgodba o premagovanju težav, rasizmu, smrti, prvi ljubezni in tudi o neizogibni poti k odraslosti. Ob branju tega romana nam postane jasno, zakaj je Nejka Omahen ena izmed najbolj priljubljenih mladinskih avtoric.

Zbirka[uredi | uredi kodo]

Ta knjiga je bila izdana kot devetnajsti roman znotraj zbirke Dober dan, roman! V isti zbirki sta pred tem bili izdani že dve njeni knjigi, in sicer roman Silvija ter roman Življenje kot v filmu.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]