Dži (dinastija Han)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Dži
漢質帝
Cesar dinastije Han
Vladanje6. marec 145[1] – 26. julij 146[2]
PredhodnikČong
NaslednikHuan
Rojstvo138({{padleft:138|4|0}})
Smrt26. julij 146 (star 7-8 let)
OčeLju Hong
Matigospa Čen

Dži (poenostavljeno kitajsko 漢质帝, tradicionalno kitajsko 質帝, pinjin Hàn Zhì Dì) je bil kitajski cesar, deseti iz dinastije Han, * 138, † 26. julij 146.

Bil je pra-pravnuk cesarja Džanga. Med njegovo vladavino je de facto vladal Ljang Dži, brat cesarice vdove Ljang, ki je na koncu zastrupil mladega cesarja.

Cesar Dži je prišel na prestol po smrti dve leti starega cesarja Čonga, ko mu je bilo sedem let. Čeprav je bil še otrok, je bil izredno bister. Zavedal se je in bil užaljen zaradi neizmerne moči, ki jo je imel Ljang Dži nad vlado Hana, zaradi česar je nekoč rekel, da je Ljang Dži "aroganten general". Njegovo kljubovanje je tako razjezilo Ljang Džija, da je cesarja zastrupil, ko je imel komaj osem let.

Družinsko ozadje in pristop na prestol[uredi | uredi kodo]

Lju Džuan, bodoči cesar Dži, je bil sin Liu Honga, princa Leana, in njegove soproge Čen. Liu Hong je bil pravnuk cesarja Džanga. Razen teh skopih podatkov ni o njem in njegovi soprogi znanega nič drugega.

Februarja 145 je dveletni cesar Čong umrl. Njegova mačeha, vdova cesarica Ljang, žena cesarja Šuna, je zato v prestolnico poklicala dva od njegovih tretjih bratrancev – Liu Suana, princa Čingheja, in Lju Dzuana, takrat starega sedem let, da bi med njima morda izbrala prestolonaslednika. Lju Suan je bil očitno odrasel, vendar njegova starost ni znana. Opisan je bil kot resen in primeren kandidat, kateremu so bili uradniki večinoma naklonjeni. Avtokratski in nasilni brat cesarice vdove Ljang Dži je seveda želel mlajšega cesarja, ki bi lahko dlje ostal pod njegovim absolutnim nadzorom. Cesarico vdovo je prepričal, da je za cesarja izbrala sedemletnega Dzuana. Ker Dzuan ni imel nobenega uradnega naslova, so ga najprej imenovali za markiza Džjanpinga in še isti dan za cesarja Džija.

Kratka vladavina[uredi | uredi kodo]

Cesarica vdova Ljang je bila regentka cesarja Džija in čeprav je preveč zaupala svojemu bratu Ljang Džiju, ki je bil nasilen in pokvarjen, je bila prizadevna in zainteresirana za dobro upravljanje države. Večino pomembnih zadev je zaupala poštenemu uradniku, velikemu poveljniku Li Guju. Za zadušitev kmečkih uporov, večinoma leta 145, na primer, je za poveljnike vojske izbrala prave generale. Prav tako je spodbujala mlade učenjake iz celega cesarstva, naj pridejo v prestolnico Luojang na študij na nacionalni univerzi.

Cesar Dži, čeprav še otrok, se je zavedal, kako zelo Ljang Dži zlorablja svojo moč, vendar se ni zavedal, da mu to lahko škoduje. Ne enem od dvornih srečanj je Ljang Džija označil za "arogantnega generala". Ljang Dži, jezen in zaskrbljen, je poleti 146 ukazal zastrupiti skledo juhe in pecivo in ju dal cesarju. Mladi cesar je takoj zatem umrl. Prizadevanja, da bi raziskali cesarjev umor, je Ljang Dži že na začetku zatrl.[3][4]

Po smrti cesarja Džija je bil Ljang Dži pod pritiskom ključnih uradnikov prisiljen sklicati sestanek uradnikov, na katerem naj bi izbrali cesarjevega naslednika. Uradniki so bili spet v veliki meri naklonjeni princu Suanu, Ljang Dži pa je bil še vedno zaskrbljen, kako ga bo nadzoroval. Cesarico vdovo je prepričal, da namesto njega izbere štirinajstletnega Lju Džija, pravnuka cesarja Džanga, s katerim je bila zaročena njuna mlajša sestra Ljang Nijing.

Dolgo po smrti cesarja Džija je cesar Ling novembra 175 Džijevi materi gospe Čen podelil častni naziv bohajske princese Šjao kot priznanje njenemu položaju cesarjeve matere.

Predniki[uredi | uredi kodo]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
cesar Džang (57–88)
 
 
 
 
 
 
 
Lju Kang (u. 93)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lju Čong (u. 121)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lju Hong (u. 147)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
cesar Dži (138–146)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
gospa Čen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Book of the Later Han ([永憙元年春正月]丁巳,封为建平侯,其日即皇帝位,...) Houhanshu, vol. 06.
  2. Houhanshu, vol. 06.
  3. (冀忌帝聪慧,恐为后患,遂令左右进鸩。帝苦烦甚,使促召固。固入,前问:“陛下得患所由?”帝尚能言,曰:“食□饼,今腹中闷,得水尚可活。”时冀亦在侧,曰:“恐吐,不可饮水。”语未绝而崩。固伏尸号哭,推举侍医。冀虑其事泄,大恶之。) Houhanshu, vol.63
  4. (帝少而聪慧,知冀骄横,尝朝群臣,目冀曰:‘此跋扈将军也。’冀闻,深恶之,遂令左右进鸩加煮饼,帝即日崩。) Houhanshu, vol. 34.
Cesar Dži
Rojen: 138 Umrl: 146
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Čong
Cesar Kitajske
Vzhodni Han
145–146
z cesarico vdovo Ljang (145–146)
Naslednik: 
Huan