Pojdi na vsebino

Cueva de los Verdes

Odsev barvnih luči, ki osvetljujejo stene in streho jame, na jezerski vodi
Turistični obisk jame

Cueva de los Verdes (špansko za »Jama Zelenih«, poimenovana po družini Verdes, v lasti katerih je bila v preteklosti) je lavina cev in turistična znamenitost na otoku Lanzarote na Kanarskih otokih (Španija). Leži v zavarovanem območju Monumento Natural del Malpaís de La Corona.[1]

Jamo so pred okoli 3.000 leti ustvarili tokovi lave iz bližnjega ognjenika Monte Corona, ki so tekli čez Malpaís de la Corona proti morju. Ob ohlajanju, preden je lava odtekla, je na tokovih nastala trdna skorja, ki je ostala kot vršni del strehe jame. Na okoli 20 mestih se je streha jame podrla in oblikovala votlino, krajevno imenovano jameo. Jame se raztezajo okrog 6 kilometrov nad ravnino morja in še 1,5 kilometra pod morje (Tunnel de la Atlantida).[2]

Ena od votlin (jameo) oblikuje vhod v jamo Cueva de los Verdes. Dva kilometra jamskega sistema, ki sta bila v 1960. letih urejena za turiste, osvetljujejo barvne luči.

Jama je znana tudi po koncertni dvorani, ki leži blizu vhoda in izhoda iz jame. Koncertna dvorana ima 15 do 20 vrst s 26 sedeži v vsaki vrsti in lahko sprejme do 500 ljudi.

V preteklih stoletjih so se prebivalci otoka Lanzarote v jami skrivali pred pirati in lovci na sužnje.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »La Cueva de los Verdes«. Centros de Arte Cultura y Turismo de Lanzarote. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14. avgusta 2012. Pridobljeno 11. junija 2012.
  2. »Monumento Natural del Malpaís de La Corona«. Lanzarote Tour. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22. junija 2012. Pridobljeno 11. junija 2012.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]