Cirokumulus

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Cirokumulus (Cirrocumulus)
*
Cirokumulus v zgornjem delu fotografije
Višina: Nad 6000 m

Cirokumulusi (cc) so visoki oblaki in jih imenujemo tudi male ovčice. To so majhni ledeni oblački, podobni ovčkam in se sestojijo iz ledenih kristalov.

Opis cirokumulusa[uredi | uredi kodo]

Sestavljeni so iz tankih belih kosmov ali peg, kakor da nebo prekriva čipkast vzorec. Razporejeni so v bolj ali manj pravilnih progah ali skupinah. Širina posameznih oblačnih delov ne presega 1 stopinje (kar je približna širina mezinca na iztegnjeni roki). Cirokumulusni oblaki ne povzročajo sence na zemlji.

Cirokumulus in altokumulus sta si včasih zelo podobna; kakorkoli za razliko od altokumulusa se cirokumulus nahaja višje v ozračju. Zato se nam tudi zdi, da so cirokumulusni oblački mnogo manjši in ne dajejo sence.

Nastanek cirokumulusa[uredi | uredi kodo]

Cirokumulus nastane iz cirusa ali cirostratusa, ko se počasi ogreva iz spodnje strani. Segrevanje povzroči, da se zrak dviguje in spušča znotraj oblaka. Zato cirokumuluse običajno povezujemo s cirusi in cirostratusi.

Napoved vremena[uredi | uredi kodo]

Ti oblaki nas opozarjajo na zračno valovanje v višjih plasteh ozračja in so prav tako pogosto znanilci poslabšanja vremena.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]