Pirokumulus

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pirokumulus

Gozdni požar v Narodnem parku Yellowstone je povzročil nastanek pirokumulusa
Višina: 600 - 9.000 m[1]

Pirokumulus (latinsko starogrško πυρ: pŷr oz. pyrós - ogenj + cumulus - kup) je gosti oblak kumulusne oblike, povezan s požarom ali izbruhom ognjenika.[2] Pogosto se pojavlja sočasno z ognjenim viharjem, vendar lahko pojava nastaneta neodvisno eden od drugega.

Prisotni so predvsem na območjih z visoko stopnjo ogroženosti s požari, kot so Kalifornija, Azurna obala in jugovzhod Avstralije.[1]


Nastanek[uredi | uredi kodo]

Pirokumulus, nastal po gozdnem požaru v Narodnem parku Yellowstone
Pirokumulus, nastal po gozdnem požaru v južni Kaliforniji avgusta 2009

Pirokumulus nastane zaradi intenzivnega segrevanja zraka nad kopnim, kar povzroči konvekcijo vročega zraka oz. termiko. Zračna masa se dviguje do višine, kjer postane stabilna, pogosto v prisotnosti vlage. Okoljna vlaga (tj. vlaga, že prisotna v zraku pred ekstremnim pojavom) in vlaga, nastala zaradi zgorelega rastlinja oz. zaradi izbruha ognjenika se dobro kondenzirata zaradi prisotnosti delcev pepela v zraku.[1] Nastanek oblaka lahko povzročijo gozdni požari, izbruhi ognjenikov, občasno pa dejavnost industrije.[3] Tudi eksplozija jedrskega orožja povzroči konvekcijo, pri kateri nastane t. i. gobasti oblak. Prisotnost vetrnega stržena na nizkih višinah lahko ojačajo njegov nastanek.

V pirokumulusih so sicer prisotni močni turbulentni tokovi, kar se odraža v močnih sunkih pri površini, kar lahko dodatno prispeva k širitvi požara. Veliki pirokumulusi, povezani z izbruhom ognjenika, lahko povzročijo nastanek strel. Proces ni popolnoma razjasnjen, vendar naj bi bil povezan z polarizacijo naboja zaradi močne turbulence ter s samimi lastnostmi delcev pepela oz. prahu v oblaku, poleg tega pa je temperatura v oblaku močno pod lediščem, zato naj bi k pojavu prispevale tudi elektrostatične lastnosti ledenih kristalov. Pirokumulus s strelami je pravzaprav podtip kumulonimbusa, nevihtnih oblakov, in mu v tem primeru pravimo tudi pirokumulonimbus.

Izgled[uredi | uredi kodo]

Pirokumulus iz ptičje perspektive

Pirokumulus je pogosto sivo do rjave barve zaradi pepela in dima. Nemalokrat se lahko zelo razširi oz. poveča zaradi povečanega nastanka kondenzacijskih jeder v prisotnosti različnih delcev, posledica tega pa je lahko nastanek nove nevihte, katere strele lahko zanetijo nove požare.

Učinki na gozdne požare[uredi | uredi kodo]

V odnosu do požara lahko pirokumulus zavira ali pa spodbuja oz. ojača širjenje požara. Včasih se vlaga v zraku kondenzira in nato pade na območje požara kot dež, s čimer ga lahko pogasi. V primeru, da se pirokumulus močno poveča, nastane pirokumulonimbus, podtip kumulonimbusa, ki lahko zaradi strel povzroči nastanek novih požarov.[1]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Pyrocumulus. Iz: Weather, avtorji Burroughs, W.J. s sod., 1996. London: HarperCollins. Pridobljeno 17.04.2010.
  2. Pyrocumulus na ASM Glossary. Pridobljeno 17.04.2010.
  3. Edens, H. "Pyrocumulus". Pridobljeno 17.04.2010.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]