Pojdi na vsebino

CiNii

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
CiNii
ProducerNacionalni center za informatiko (Japonska)
Zgodovina2005–present
Jezikijaponščina, angleščina
Dostop
Strošekprosto; naročnina za celotna besedila
Pokritost
Strokovna področjamulitidisciplinarna
Globina zapisaIndex, abstract & full-text
Pokritost formatovčasopisni članki in knjige
Časovna pokritost1906–danes
Geoprostorska pokritostJaponska
Št. zapisov22 milijonov
Povezave
Spletna stranhttp://ci.nii.ac.jp/

CiNii (japonsko サイニィ, okrajšava za Citation Information by NII) je bibliografska podatkovna zbirka, ki jo vzdržuje japonski Nacionalni center za informatiko (NII). Vsebuje podatke o gradivu v japonskih akademskih knjižnicah s poudarkom na delih v japonščini in angleških delih, ki so bila izdana na Japonskem.[1] Javni servis, dostopen prek spleta, išče po zbirkah NII, pa tudi zbirkah Japonske nacionalne knjižnice, institucionalnih repozitorijih akademskih ustanov in drugih virih.[2]

Je največja in najcelovitejša tovrstna zbirka podatkov v državi. Zajema številna področja, največ poizvedb pa je s področij humanistike in družboslovja, saj je CiNii edina zbirka, ki pokriva japonska strokovna dela s teh področij, za razliko od naravoslovja, ki je tudi predmet drugih zbirk.[3]

Zbirka dodeli unikaten identifikator, NII Article ID (NAID) vsakemu članku iz revije.[4] Drug identifikator, NII Citation ID (NCID), se uporablja za knjige. Poleg tega vsebuje identifikatorje ločeno za avtorje člankov in knjig (torej ima lahko ista oseba dva različna identifikatorja v vsakem delu zbirke).

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 大向一輝 (Ohmukai, Ikki) (2009). »学術情報プラットフォームとしてのCiNii«. Current Awareness. Št. 301. CA1691.
  2. »Databases Incorporated«. CiNii. Pridobljeno 16. julija 2019.
  3. 日詰梨恵 (Hizume, Rie); 逸村裕 (Itsumura, Hiroshi) (2010). »CiNii 収録率から見たわが国の学術情報電子化の現状:人文学4領域を対象に«. 中部図書館情報学会誌. Zv. 50. str. 19–35.
  4. 大向一輝 (Ohmukai, Ikki) (2012). »System design and data modeling of CiNii articles«. The Journal of Information Science and Technology Association. 62 (11): 473–477.