Cefadroksil

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Cefadroksil
Cefadroxil.svg
Klinični podatki
Način uporabeperoralno
Oznaka ATC
Farmakokinetični podatki
Vezava na beljakovine~ 20 %
Presnova?
Razpolovni čas1,5 h
Identifikatorji
Številka CAS
PubChem CID
DrugBank
ChemSpider
CompTox Dashboard (EPA)
ECHA InfoCard100.051.397 Uredite to na Wikipodatkih
Kemični in fizikalni podatki
FormulaC16H17N3O5S
Mol. masa363,389 g/mol
3D model (JSmol)

Cefadroksil je cefalosporinski antibiotik s širokim spektrom delovanja. Učinkovit je proti grampozitivnim in gramnegativnim bakterijam. Deluje baktericidno (bakterije ubije). Spada v prvo generacijo cefalosporinskih antibiotikov in je p-hidroksi derivat cefaleksina.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Uporablja se, podobno kot cefaleksin, pri zdravljenju blagih do zmerno hudih okužb z bakterijami, ki so nanj občutljive (npr. Streptococcus pyogenes, ki povzroča npr. okužbo žrela.

Farmakokinetika[uredi | uredi kodo]

Cefadroksil se skorajda povsem absorbira iz prebavil. Po peroralnem odmerku 500 mg ali 1 g se najvišja plazemska koncentracija, ki znaša 16 oziroma 30 mikrogramov/ml, doseže po 1,5–2 urah. Najvišje plazemske koncentracije so podobne kot pri cefaleksinu, vendar so trajnejše. Hkratno uživanje hrane ne kaže, da bi vplivalo na absorpcijo cefadroksila. Okoli 20 % učinkovine se veže na plazemske beljakovine. Razpolovni čas v plazmi znaša 1,5 h in je podaljšana pri bolnikih z ledvičnimi okvarami.

Cefadroksil se obširno razporedi po telesnih tkivih in tekočinah. Prehaja posteljico in se pojavlja v materinem mleku.

Več kot 90 % učinkovine se izloči v nespremenjeni obliki s sečem v 24 urah, in sicer z glomerulno filtracijo in tubulno sekrecijo. Cefadroksil se pri hemodializi odstranjuje s krvi.

Odmerjanje[uredi | uredi kodo]

Cefadroksil se daje peroralno (z zaužitjem). Odmerki se podajajo na brezvodno obliko učinkovine (1,04 cefadroksila monohidrata sicer ustreza 1 g brezvodne učinkovine).

Neželeni učinki[uredi | uredi kodo]

Najpogostejši neželeni učinki so driska (ki je lahko redkeje tudi krvava), siljenje na bruhanje, slabost in bruhanje. Drugi neželeni učinki vključujejo:[1]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. "Cefadroxil side effects". Drugs.