Carlo Andrea Pozzo di Borgo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Carlo Andrea Pozzo di Borgo
1764 - 1842
Carlo Andrea Pozzo di Borgo
Carlo Andrea Pozzo di Borgo
(delo Georga Dawa; Vojaška galerija Zimskega dvorca)[1]
Kraj rojstva: Alata, Ajaccio
Kraj smrti: Pariz
Pripadnost: Zastava Rusije Ruski imperij
Veja: Pehota
Aktivna leta: 1805-1839
Čin: General pehote
Generaladjutant
Oboroženi
konflikt(i):
Napoleonove vojne:
* Invazija na Rusijo
Odlikovanja: Red svete Ane
Red svetega Jurija
Red svetega Vladimirja
Red svetega Andreja
Red svetega Aleksandra Nevskega
Red črnega orla
Red rdečega orla

Grof Carlo Andrea Pozzo di Borgo (rusko Карл Осипович Поццо ди Борго), ruski general in diplomat korziškega rodu, * 1764, † 1842.

Bil je eden izmed pomembnejših generalov, ki so se borili med Napoleonovo invazijo na Rusijo; posledično je bil njegov portret dodan v Vojaško galerijo Zimskega dvorca.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Rodil se je v družini Giuseppeja di Borgo, korziškega plemiča, ki je bil v daljnem sorodstvu s Napoleonom. V Franciji je prejel pravno izobrazbo, nato pa je deloval v politiki in diplomaciji.

Leta 1796 je emigriral v Anglijo, nato pa se je leta 1799 pridružil italijansko-švicarski kampanji. 28. septembra 1805 je vstopil v rusko službo in sicer je bil dodeljen diplomatski službi. 28. septembra istega leta je bil kot diplomat poslan na Dunaj in v Neapelj.

Leta 1807 je bil povišan v čin polkovnika oskrbovalne službe in poslan na Dunaj s posebno zadolžitvijo. Udeležil se je mirovnih pogajanj s Turčijo leta 1807. Potem se je upokojil in naselil na Dunaju. Potem ko je Napoleon zahteval njegovo izročitev, se je preselil v London, a se je leta 1812 vrnil v Rusijo.

Za zasluge med patriotsko vojno je bil 3. septembra 1813 povišan v generalmajorja. V začetku leta 1814 je bil poslan v Anglijo s ponudbo o zavezništvu. 2. aprila istega leta je bil povišan v generaladjutanta in imenovan za ruskega veleposlanika v Franciji. 5. marca 1817 je bil povišan v generalporočnika. Udeležil se je aachenskega, dunajskega in veronskega kongresa.

22. avgusta 1826 na dan ustočičenja carja Nikolaja I. je bil povzdignjen v grofa. 21. aprila 1829 je bil povišan v generala pehote.

5. januarja 1835 je postal ruski veleposlanik v Londonu; ta položaj je zasedal do 28. decembra 1836, ko se je upokojil. Naselil se je v Franciji, kjer je tudi umrl.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Государственный Эрмитаж. Западноевропейская живопись. Каталог / под ред. В.Ф. Левинсона-Лессинга; ред. А.Е. Кроль, К.М. Семенова. - 2-е издание, переработанное и дополненное. - Л.: Искусство, 1981. - Т. 2. - С. 254, кат.№ 7861. - 360 с.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]