Božidar Wolfand - Wolf

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Božidar Wolfand - Wolf
Rojstvo24. januar 1962({{padleft:1962|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:24|2|0}})[1] (58 let)
Trbovlje[1]
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicpevec


Božidar Wolfand (bolje znan kot Wolf), slovenski pevec zabavne glasbe, * 1961, Hrastnik.

Nastopal v skupinah:

Plamen

Obzorje

Splendid

Veter

Glasbena kariera:

Rendez-Vous

F+

Otroštvo[uredi | uredi kodo]

Wolf se je rodil v Trbovljah leta 1962 in preživel mladostna leta v Zasavju, točneje v Hrastniku, kjer še sedaj živita njegova mama Marija in sestra Belinda. Kljub skromnim prihodkom sta mu starša omogočila začetek glasbene kariere z nakupom instrumenov.

Nekaj let je obiskoval glasbeno šolo kjer se je učil igranja na blok flavto in klarinet pri profesorju Jožetu Rusu.

Glasbena pot[uredi | uredi kodo]

skupina Plamen

Že kot mlad glasbenik in pevec je zabaval ljudi na šolskih prireditvah, veselicah in sobotnih plesih. Prvi ansambel Plamen je ustanovil skupaj s tremi prijatelji, Iztokom Slanjškom, Bojanom Klenovškom in Janijem Šalamonom, ki je zelo uspešen glasbenik in dirigirent Slovenskega vojaškega orkestra še dandanes. Wolf se je v tej skupini kot bobnar naučil igrati različne stile glasbe, ki so mu kasneje zelo pripomogli v njegovi karieri in se vedno rad spominja tega obdobja.

Še kot osnovnošolec je igral bobne tudi pri dveh lokalnih skupinah, Črni bliski in Akvamarinini, kjer je z igranjem na veselicah po Zasavju dobro zaslužil, nabiral znanje in glasbeno kilometrino.

skupina Obzorje

Leta 1975 je igral kitaro in prepeval s skupino Obzorje, ki je bila zelo uspešna lokalna zasavska skupina. V skupini so igrali Edi Pap, oče znanega mariborskega radijskega voditelja in pevca Sašota Papa, Milivoj Trstenjak, Anita Greben in Milan... Tu se je vse začelo... Skupina je na natečaj za eno od priljubljenih oddaj RTV Ljubljana prijavila svojo pesem in dobila povabilo za prvo poskusno snemanje v njihovem studiju. Na žalost skupina ni imela večjega uspeha vendar so bili zadovoljni, da so imeli priložnost biti v pravem snemalnem studiju.

skupina Veter

Leta 1978 je Wolf pristopil h glasbeni skupini Veter, ki je profesionalno igrala po nočnih klubih v Sloveniji in v tujini. Kot kitarist in pevec je poskusil življenje kot profesionalni glasbenik. Bilo je super vendar se je skupina kmalu zatem vrnila nazaj v Zasavje in začela igrati na lokalni sceni. Z Vetrom je Wolf nastopil na Melodijah morja in sonca v Portorožu s pesmijo Verjemi mi. Prvi posnetek te pesmi pa je bil narejen v živo na radiu Trbovlje.

skupina Splendid

Pot ga je vodila v Ljubljano kjer je nekaj mesecev iskal nov bend. Pridružil se je skupini, ki je igrala v nočnem lokalu hotela Lev in kasneje skupaj s tremi člani tega benda ustanovil zelo uspešno show skupino Splendid. Skupina je profesionalno nastopala v takrat najboljših nočnih lokalih (kot na primer v hotelih Lev, Slon in Ilirija v Ljubljani, v hotelu Maestozo v Lipici, na Bledu v Grand Hotelu, v hotelu Alp v Bovcu, Metropol v Portorožu, v hotelu Parencium v Poreču idr.) Člani skupine so bili Peter Ogrinec na bobnih, Ivan Šalamon na klavijaturah in Željko Mevželj, ki se je kasneje pridružil skupini Rendez Vous na basu. Ker so bili vložki v glasbeno kariero višji od takratnega zaslužka ga je finančno podpiralo takratno dekle Zlatka Olah, miss topless Jugoslavije.

skupina Rendez-Vous

Skupino Rendez-Vous je ustanovil bobnar Miro Čekeliš leta 1983, ob razpadu skupine Hazard. Povabil je Wolfa k sodelovanju in kmalu po ustanovitvi benda so pod pokroviteljstvom Đorđe Novkoviča leta 1983 nastopili s pesmijo Oh ne Cherie na Jugoviziji v Skopju, kjer se niso uvrstili na Evrovizijo v Luxemburg. Takratna sestava skupine je bila: Božidar Wolfand-Wolf (vokal), Goran Šarac (klaviature), Miro Čekeliš (bobni), Željko Mevželj (bas). Istega leta so izdali ploščo, ki je doživela platinasto prodajo. Najbolj znani hiti so bili Oh ne Cherie, Goodbye Michelle in Prvi rendez-vous. Po velikanskem uspehu je sledila dolga in naporna turneja po Sloveniji včasih tudi s tremi koncerti na dan. Veliko je bilo tudi koncertiranja in sodelovanja na raznih prireditvah po Jugosloviji, ki so jih spremljali mnogi televizijski nastopi in snemanja mnogih video spotov, kljub temu, da so v teh časih video spoti predstavljali le majhen del televizijskega programa. Po letu in pol sodelovanja je Wolf zaradi nerešljivih nesporazumov zapustil skupino.

skupina F+

Po nekaj mesecih premišljevenja kako naprej se je pridružil skupini F+ in z njimi kaj kmalu posnel pesem Modre Oci, ki jo je napisal Tadej Hrušovar. Pesem je takoj postala hit. Skupina je to poletno sezono igrala v Cavtatu na Hrvaški obali, kjer se ji je pridružila tudi pevka Helena Blagne. Tam je Wolf spoznal svojo bodočo ženo Heleno Banić s katero živi še sedaj.

Solo kariera

V drugi polovici osemdesetih let je začel s samostojno kariero. Nanizal je vrsto uspešnic, pisal pa je tudi za druge izvajalce pop glasbe. Njegova največja hita sta vsekakor Kje si angel varuh moj in Oh ne Cherie.

Je multiinstrumentalist, pevec, skladatelj in producent.

Čeprav se je občasno že vračal - 2012 je ob abrahamu izdal pesem Po 50. letu se lepo živeti da, za katero je besedilo napisala njegova žena Helena, pod glasbo in aranžma pa se je podpisal sam - se je na slovensko glasbeno sceno resneje vrnil 2019 s pesmijo Kraljica v hrvaškem jeziku in Božična v slovenskem jeziku.

Leta 2020 se je preizkusil na izboru EMA s pesmijo Maybe Someday.

Piramidni sistemi[uredi | uredi kodo]

Z ženo Heleno Banič Wolfand je bil eden od soorganizatorjev piramidnega sistema, igre Catch the cash (CTC), ki jo je leti 1991 in 1993 vodil direktor podjetja Exocom Ltd. Ciril Gradišar. V sistemu Catch the cash je denar izgubila velika večina od 100.611 vlagateljev, organizatorji pa so se okoristili so se z okoli 200 milijoni mark. Zaradi takratne zakonodaje policija ni našla elementov kaznivega dejanja. Božidar Wolfand Wolf se je v strahu pred maščevanjem vlagateljev najprej preselil Avstralijo, potem v ameriško zvezno državo Ohio in slednjič na Florido. Ciril Gradišar je 25. novembra 1999 storil samomor s strelnim orožjem.

ZDA[uredi | uredi kodo]

Z ženo, ki nudi računovodske storitve, sta v ZDA ustanovila več podjetij: JBH Recording Studios, Split Personality, Praywithme.com in Grand Avenue Band. Vsa podjetja in znamke so ugasnili, razen Elite Music Entertainment (EME) in Bookkeeping Zone ter Rent-A-Bookkeeper. Ukvarjal se je tudi z vlaganjem v nepremičnine.

Ima hčerko Tino Toyo Wolfand, ki se v ZDA ukvarja z borznim posredništvom.

Diskografija[uredi | uredi kodo]

S skupino Rendez-Vous:

  • Rendez Vous (1984)

Samostojni albumi:

  • Wolf (1986)
  • Sida Twist (1988)
  • Koliko Solz (1991)
  • Angel Varuh (1992)
  • Do pekla in nazaj (1993)

Uspehi[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Černe M. 27 let po nategu se je vrnil in zapel! — 2019. — ISSN 0354-1088