Biseksualnost

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Biseksualnost

Biseksualnost je oblika spolne usmerjenosti, pri kateri posameznika spolno privlačijo tako osebe istega kot nasprotnega spola. Običajno z izrazom biseksualec imenujemo osebo, ki spolno občuje z osebami obeh spolov, čeprav to ni nujno. Pogosto ljudje z biseksualnimi nagnjenji živijo ves čas heteroseksualno življenje.

Opis[uredi | uredi kodo]

Biseksualnost ne pomeni nujno enakovrednega nagnjenja do obeh spolov in zajema široko paleto različnih spolnih vedenj. Nekateri menijo, da vsak posameznik poseduje nagnjenje do obeh spolov z različnimi intenzivnostmi. Da je vsak človek po sebi biseksualen, je trdil tudi Sigmund Freud. Po njegovem naj bi večina posameznikov nagnjenja do ljudi istega spola v življenju zatrli zaradi pričakovanj iz okolice.

Nekateri biseksualci zavračajo opredelitve glede biseksualnosti, kajti zavračajo tudi definicijo spola.

Pogostnost[uredi | uredi kodo]

Zastava biseksulcev

Delež biseksualcev določene populacije je težko oceniti, ker posamezniki pogosto zamolčijo nagnjenja (tudi) do istega spola ali pa se jih sploh ne zavedajo. Različne raziskave zato podajajo zelo različne podatke. Zgornjo mejo je navedel Kinsey v svojem poročilu iz leta 1948, kjer je zapisal, da je 90-94 % populacije biseksualne vsaj do določene mere. Novejše raziskave v sodobnih družbah navajajo, da je biseksualnih do 10 % ljudi.[1].

Po samoopredelitvi izprašancev v reprezentativnih študijah se je izkazalo, da je biseksualnih več žensk kot moških. Ljudje srednjih let priznajo biseksualna nagnjenja v večji meri kot mladi. Moški, predvsem mlajši, po nekaterih mnenjih ne priznajo teh nagnjenj zaradi strahu pred okolico.

Biseksualnost v zgodovini[uredi | uredi kodo]

Shudo (japonska oblika pederastije)

V zgodovini je bila zlasti moška biseksualnost v mnogih kulturah splošno sprejeta ali celo pričakovana. Šlo je predvsem za veze med starejšim in mlajšim moškim, na primer pederastija v antični Grčiji [2] ali shudo na Japonskem. Nasploh bi homoseksualno vedenje moških v starih kulturah danes povečini označili kot biseksualno.

Definicije homoseksualnosti, heteroseksualnosti in biseksualnosti so novodobni sociološki konstrukti in niso vedno primerni za razumevanje zgodovinskih oblik spolnega vedenja.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Glej http://www.lsbk.ch/articles/gunter_schmidt.asp
  2. ^ Peter James, Nick Thorpe. Ancient Inventions. Ballantine Books; New edition, 1995, p. 164 ISBN 0-345-40102-6