Heteroseksualnost

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Heteroseksualnost je romantična privlačnost, spolna privlačnost ali spolno vedenje med osebami nasprotnega biološkega ali družbenega spola. Kot spolna usmerjenost je heteroseksualnost "dolgotrajen vzorec čustvene, romantične, in/ali spolne privlačnosti" do oseb nasprotnega spola; "velja tudi za človekov občutek identitete, ki temelji na teh privlačnostih, povezanih z vedenjem in s pripadnostjo v skupnosti tistih z enakimi privlačnostmi."[1][2]

Jezik[uredi | uredi kodo]

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Skupaj z biseksualnostjo in homoseksualnostjo je heteroseksualnost ena izmed treh glavnih kategorij spolne usmerjenosti na heteroseksualno–homoseksualnem kontinuumu. Tistemu, ki je heteroseksualen, pogosto pravijo straight.

Opombe[uredi | uredi kodo]

Izraza heteroseksualen ali heteroseksualnost se običajno uporablja za ljudi, toda heteroseksualno vedenje je prisotno pri vseh sesalcih in nekaterih drugih živalih.

Terminologija[uredi | uredi kodo]

Simboli[uredi | uredi kodo]

Predpona hetero- izvira iz grške besede έτερος [héteros] – ki pomeni "nasprotno" ali "drugo",[3] v znanosti se uporablja kot predpona, ki pomeni "različno"[4] – in latinske besede za seks (tj. zanični seks ali spolna diferenciacija). Izraz "heteroseksualnost" je prvič izšel leta 1892 v prevodu C. G. Chaddocka Krafft-Ebingovega dela "Psychopathia Sexualis". Samostalnik "homoseksualec" je stopil v rabo leta 1920, vendar ni dosegel razširjene rabe vse do 1960-ih. Pogovorna okrajšava "hetero" se je pojavila leta 1933. Abstraktni samostalnik "heteroseksualnost" je bil prvič zabeležen leta 1900.[5] Beseda "heteroseksualen/-ec" je bila v slovarju Merriam-Webster's New International Dictionary navedena kot medicinski izraz za "bolestno spolno strast do osebe nasprotnega spola"; vendar pa je leta 1934 v njihovem Second Edition Unabridged bila opredeljena kot "pojav spolne strasti do osebe nasprotnega spola; normalna spolna usmerjenost".[6] Pridevnik heteroseksualen se uporablja za intimne odnose ali spolne odnose med moškim in žensko.

Ena od različic simbola za heteroseksualnost
  1. ^ "Sexual orientation, homosexuality and bisexuality". American Psychological Association. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne August 8, 2013. Pridobljeno dne 21. januar 2017. 
  2. ^ "APA California Amicus Brief" (PDF). Courtinfo.ca.gov. Pridobljeno dne 21. januar 2017. 
  3. ^ p.345, Klein
  4. ^ "Hetero | Define Hetero at Dictionary.com". Dictionary.reference.com. Pridobljeno dne 2016-07-07. 
  5. ^ p.22, Mills
  6. ^ (p. 92, Katz)