Bertrada Laonska

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Bertrada Laonska
Kraljica Frankovskega kraljestva
Grobnica Bertrade Laonske v baziliki Saint Denis
Grobnica Bertrade Laonske v baziliki Saint Denis
Vladanje 751768
Predhodnik Klotilda
Naslednik Gerberga
Rojstvo cca. 720
Smrt 12. julij 783[1]
Choisy-au-Bac[d][1][2]
Pokop bazilika Saint Denis
Zakonec Pipin Mali
Otroci Karlman,
Karel Veliki ,
Pipin,
Gizela
Dinastija Karolingi
Oče Haribert Laonski
Mati Gizela Akvitanska

Bertrada ali Berta Laonska, znana tudi kot Bertrada Mlajša ali Berta s širokimi stopali (iz latinskega Regina pede aucaekraljica z gosjimi stopali) je bila od leta 751 do 768 frankovska kraljica, * med 710 in 727, † 12. julij 783.

Bila je hčerka grofa Hariberta Laonskega. Leta 740 se je poročila s Pipinom Malim, takratnim majordomom Karla Martela. Poroko je Cerkev priznala šele nekaj let kasneje. Ko je Pipin leta 751 strmoglavil Merovinge, je postala prva frankovska kraljica iz Karolinške dinastije. Pipinu je rodila štiri otroke: Karlmana, Karla, Pipina, ki je umrl kot otrok, in hčerko Gizelo. Po moževi smrti sta Karlman in Karel razdelila Frankovsko kraljestvo. Po Karlmanovi smrti je Karel zavladal celemu kraljestvu. Gizela je odšla v samostan.

Bertrada je ostanek življenja preživela na Karlovem dvoru. Einhard trdi, da sta imela s sinom zelo lepe odnose. Karel se je na njeno spodbudo poročil z langobardsko princeso Deziderato. Njuna ločitev je bila domnevno edino nesoglasje med materjo in sinom. Ko je umrla, jo je Karel z vsemi častmi pokopal v baziliki Saint Denis v Parizu.

Sklici[uredi | uredi kodo]

Vir[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]