Barbaran

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Barbaran
Barbaran
Geografija
LegaJadransko morje
Uprava

Barbaran je nenaseljen otok v Jadranskem morju. Pripada Hrvaški. Nahaja se severno od otoka Sveti Nikola in pristanišča Poreč ter zahodno od polotoka Poreč.

Po državnem programu za zaščito in uporabo majhnih, občasno naseljenih in nenaseljenih otokov ter okoliškega morja Ministrstva za regionalni razvoj in sklade Evropske unije je uvrščen med otoke z manjšo nadmorsko višino (skale različnih oblik in velikosti). Površina je 2.636 m2 in pripada mestu Poreč.[1]

Barbaran, pogled z otoka Sv. Nikolaja

Za zagotovitev zadostnega števila ustreznih pomorskih in kopenskih zmogljivosti pristanišča Poreč je predvidena gradnja valobrana na Barbari, za kar je ministrstvo vložilo zahtevo za presojo vplivov na okolje.[2]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Državni program zaštite i korištenja malih, povremeno nastanjenih i nenastanjenih otoka i okolnog mora. Istarska županija, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, str. 1.Arhivirano 30. lipnja 2013.
  2. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Arhivirano 1. srpnja 2016. na Wayback Machine. Informacija o zahtjevu nositelja zahvata za provedbu postupka procjene utjecaja na okoliš luke otvorene za javni promet i južni dio luke Poreč. Zagreb, 21. siječnja 2013.

Koordinati: 45°12′N 13°36′E / 45.2°N 13.6°E / 45.2; 13.6