Barbara Gregorič Gorenc

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Barbara Gregorič Gorenc
Portret
Rojstvo4. januar 1964({{padleft:1964|4|0}}-{{padleft:1|2|0}}-{{padleft:4|2|0}}) (56 let)
Ljubljana
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicpesnica, pisateljica, mladinska pisateljica

Barbara Gregorič Gorenc, slovenska mladinska pesnica in pisateljica, * 4. januar 1964, Ljubljana.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Barbara Gregorič se je rodila leta 1964 v Ljubljani. Obiskovala je Osnovno šolo Toneta Čufarja, kjer jo je učiteljica spodbujala k pisanju. Svoje prve pesmi je objavila v šolskem glasilu Mladi plamen. Diplomirala je iz živilske tehnologije na biotehniški fakulteti. Po diplomi je bila 10 let zaposlena na Inštitutu za higieno Medicinske fakultete v Ljubljani, nato 12 let na Zavodu za tehnično izobraževanje. Vmes je službovala na Centru Republike Slovenije za poklicno izobraževanje, nekaj časa pa tudi na Zavodu za zdravstveno varstvo v Ljubljani. Trenutno je zaposlena v Vrtcu Škofljica.

Delo[uredi | uredi kodo]

V svojih pesmih otroštva ne idealizira, temveč ga predstavi kot obdobje uporništva, težav in intenzivnih čustvenih doživljanj, ki so velikokrat negativna in usmerjena proti odraslim.

Leta 1992 je urednik Kurirčka (danes Kekec), Boris A. Novak, v glasilu objavil njene pesmi. Leta 1994 je sledila prva samostojna pesniška zbirka Nebomske pesmi. Leta 1997 je objavila drugo pesniško zbirko Zaklenjeni volk, že naslednje leto pa zbirka Lena luna. Tej so sledile še: Mame, očki in otročki(2001), Tri pike ... (2005), Navodila za randi (2006), Odskočnice (2007), Iskanke (2008), Z roko v roki (2009), Razigranke (2010) in Sladko leto (2010).

Napisala je tudi krajša prozna dela. Pod Založbo Jasa je izdala Metuljčka Pavlinčka Potepinčka, v knjigi Metulj na dežju (2002), Rože, v knjigi Kresnica na dlani (2004), Ljubljanski most z brezami, v knjigi Žuborenje Slovenije (2005), Skrivna soba, v knjigi Sonce v brlogu (2008) in Spoštovanje, v knjigi Svoboda na izpitu (2010). In še dve lutkovni igrici: Lesena raca (uprizorjena 1986) in Porcelanasta muca (uprizorjena 1994), ki ju je na oder postavila dramaturginja Jelena Sitar Cvetko.


Pesnica piše pesmi o stvareh, ki se ji dogajajo. S pomočjo pesmi lahko sledimo njenemu življenju:

Nebomske pesmi, 1994

Zbirka opisuje trmasto, samosvojo punčko, ki uveljavlja svojo voljo in je jezna, če je ne upoštevajo. Otrok ni več le priden, ubogljiv, ampak ima svojo voljo in razmišlja s svojo glavo.


Zaklenjeni volk, 1997

Pesniška zbirka opisuje, kako otroci doživljajo svet (Mati je noseča, rodi se bratec, kaj se dogaja? Zakaj je vse drugače?). Sporoča nam, da imajo tudi otroci težave, strahove, skrbi (šola, prva zaljubljenost ...), ki jih odrasli pogosto ne jemljejo dovolj resno.


Lena luna, 1998

Govori o noči in tišini. V tej noči so glavni junaki otroci: nekateri so zelo zaspani, drugi ne morejo spati, ker se veselijo novega dne, tretji pa se preprosto bojijo teme. Ogovarjajo luno, ki ponoči, ko oni spijo, bedi.


Mame, očki in otročki, 2001

Pesniška zbirka je namenjena najmlajšim. Opisuje majhnost, krhkost otročičev, ki se stisnejo k svojim staršem, kjer so varni.


Tri pike ..., 2005

Pesniška zbirka opisuje odraščanje - spreminjanje otroka v najstnika, težave v šoli in bremena, ki jim jih šola nalaga, razmišljanje o sebi in o smislu življenja, navdušenje in raziskovanje življenja samega.


Navodila za randi, 2006

Pesniška zbirka, prav tako kot Tri pike, opisuje obdobje najstništva, še bolj pa poudarja zaljubljenost, prvo dekle, prvega fanta, težave z njo/njim ... Govori tudi o burnih čustvih, ki se pri najstnikih zelo hitro menjajo.


Odskočnice, 2007

Avtorica v tej pesniški zbirki opisuje otroško radost, nagajivost in raziskovanje sveta, ki jih obdaja.


Iskanke, 2008

Tudi iskanke še opisujejo pesničino gledanje na svet skozi oči otroka in tako vidimo dogodivščine v drobnih in vsakdanjih stvareh.


Z roko v roki, 2009

V tej zbirki se pesnica posveti čudežu življenja. Najprej nosečnost, ki jo opisuje enkrat mam, drugič brat, nato rojstvo z dejo, da vsako novo življenje spreminja svet. In vse skupaj spet povezuje ljubezen.


Razigranke, 2010

Ta zbirka je polna najrazličnejših stvari, s katerimi se srečajo otroci. O počitnicah, vrtcu, šoli, igri, praznikih, družini, malem medvedku... Torej, o vsem, kar sestavlja otrokovo življenje. Napisane so na zabaven humoren način.


Sladko leto, 2010

Vsebuje dvanajst pesmi, za vsak mesec eno. V posamezni pesmi je poudarjena kakšna posebna značilnost določenega meseca.

Oblikovanje[uredi | uredi kodo]

Pisateljičine zbirke je urejalo več oblikovalcev. Zbirki Nebomske pesmi in Zaklenjeni volk je oblikoval Igor Cvetko. Zbirko Lena Luna je oblikovala Alenka Sottler, Svjetlan Junaković pa je oblikoval zbirko Mame, očki in otročki. Zadnje štiri zbirke (Odskočnice, Iskanke, Z roko v roki in Sladko leto) je oblikovala Andreja Gregorič, univ. dipl. oblikovalka vizualnih komunikacij, ki je ilustrirala še druge slikanice za otroke (Zakaj rad obiščem knjižnico, Zakaj rad obiščem babico, Deklica na samotni gugalnici, Kraljična Nejka idr.).