Kekec (revija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Naslovnica

Kekec je osrednja in edina slovenska otroška literarna revija za učence od 2. do 5. razreda osnovnih šol. V šolskem letu izide 10 rednih številk (format 20, 5 x 26 cm), ki obsegajo po 36 strani.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Mladinsko revijo Kekec Založba Mladika izdaja od leta 1991. Pri urejanju in ustvarjanju revije sodelujejo mnogi strokovnjaki s področja osnovnošolskega izobraževanja,ilustratorji, poznavalci ljudskega slovstva in tudi zgodovinarji. Prvo naslovnico je ilustrirala Maja Šubic. Revija že leta uspešno sodeluje tudi z Bralno značko Slovenije. Poleg Kekca pa Založba Mladika izdaja še ostalo raznovrstvo literaturo.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Revija Kekec je revija za prvo srečanje s književnostjo, maternim jezikom, širšo kulturo in umetniško ilustracijo. Vsebuje veliko krajših in malce daljših izvirnih zgodb, veliko izvirnih pesmi sodobnih slovenskih pesnikov in pisateljev. Iz preteklih časov predstavlja nekatere avtorje in njihova dela. Vsebuje tudi številne prevedene zgodbe in pesmi priljubljenih sodobnih mladinskih pisateljev z vseh koncev sveta. Poleg leposlovja v Kekcu najdemo tudi poljudoznanstvena besedila, tekste o slovenskem jeziku in književnosti, naravoslovju, kulturi, umetnostni zgodovini, likovnem pouku, glasbi, ljudskem izročilu idr. V reviji najdemo tudi križanke, uganke, rebuse in kvize. Posebej je šolarjem namenjena rubrika Kekčeva pošta, kamor lahko pošiljajo svoje zgodbe, pesmi, poljudne prispevke in likovna dela. V vsaki številki so objavljeni razni nagradni natečaji, v drugi polovici šolskega leta pa uredništvo že tradiciolnalno vsako pomlad organizira nagradni natečaj Mladi literati za najbolše otroške zgodbe in pesmi in nagradni natečaj Mali malarji za najbolše likovne prispevke.

Slovnične in književne prvine Kekca[uredi | uredi kodo]

Revija daje velik poudarek razvoju literarnega pisanja, branja in razumevanja tako književnih kot slovničnih strani besedila. Otroci berejo, pišejo, sestavljajo rime in s tem gradijo svoje znanje slovenščine. Z revijo sodelujejo uveljavljeni literati, kot so Mate Dolenc, Lila Prap, Slavko Pregel, Barbara Gregorič in drugi.

Podatki o reviji[uredi | uredi kodo]

Avtorji: Mate Dolenc, Lila Prap, Slavko Pregl, Barbara Gregorič Gorenc, Vinko Möderndorfer, Nina Mazi, Žiga X. Gombač.

Ilustratorji: Zvonko Čoh, Maja Šubic, Matjaž Schmidt, Andreja Peklar, Bori Zupančič, Adriano Janežič, Martina Ljubič, Erika Omerzel Vujić idr.

Naslovnica: Maja Šubic.

Naslov uredništva: Založba Mladika, Vojkova cesta 48, 1000 Ljubljana.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]