Baškirščina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Baškirščina
башҡорт теле, başqort tele
Materni jezikRusija, Baškortostan, Kazahstan
Št. maternih
govorcev
1,2 milijona (2010 census)[1]
Altajski jeziki
Uradni status
Uradni jezik
 Baškirija (Rusija)
Jezikovne oznake
ISO 639-1ba
ISO 639-2bak
ISO 639-3bak
Glottologbash1264
Ta članek vsebuje zapis glasov v črkovni obliki po IPA. Brez ustrezne podpore za interpretacijo, lahko vidite vprašaje, okvirje ali druge simbole namesto Unicode znakov.

Baškirščina (baš. Башҡорт теле, latinizirano Bašqort tele) je eden jezikov kipčaške skupine turških jezikov, ki je v bližnjem sorodu s tatarščino.

Baškirščino govorijo predvsem v Baškiriji, ki je ena avtonomnih republik Ruske federacije, ter drugje v Rusiji. Po podatkih popisa prebivalstva iz leta 1989 je imela 1 047 000 govorcev, ocene iz leta 2002 pa govorijo o 1,4 milijona govorcev. Po istih podatkih okoli 20% Baškircev govori tatarščino kot materni jezik, kar je razumljivo, saj je bil ta jezik v preteklih stoletjih knjižni jezik Baškircev.

Baškirski knjižni jezik se je začel razvijati konec 19. stoletja, prvi zapisi so bili v arabski abecedi. Od 30. let 20. stoletja so začeli vse več uporabljati latinico, vendar preden se je le-ta dodobra uveljavila, so sovjetske oblasti zaradi političnih razlogov uradno uvedle cirilico. Po padcu Sovjetske zveze so Baškirci enako kot Tatari velikokrat poskušali ponovno uvesti latinico, vendar so osrednje ruske oblasti prepovedale uporabo necirilskih abeced za zapisovanje vseh jezikov Rusije razen karelščine.

V primerjavi z rusko različico cirilce pozna baškirska nekaj dodatnih črk, ki služijo za zapisovanje glasov, značilnih za ta jezik: Ә ә, Ө ө, Ү ү, Ғ ғ, Ҡ ҡ, Ң ң, Ҙ ҙ, Ҫ ҫ, Һ һ.

Reference:[uredi | uredi kodo]

  1. Baškirščina referenca v Ethnologue (17. izd., 2013)