Atlantski gozdovi Alto Paraná

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Alto Paraná atlantski gozdovi
Lega v Južni Ameriki
Ekologija
Biomtropski in subtropski vlažni širokolistni gozdovi
Atlantski gozd
Geografija
Površina471.204 km2
Države Brazilija
 Argentina
 Paragvaj
Koordinate24°N 54°W / 24°N 54°W / 24; -54Koordinati: 24°N 54°W / 24°N 54°W / 24; -54

Atlantski gozdovi Alto Paraná, znani tudi kot notranji gozdovi Paraná-Paraíba, so ekoregija bioma tropski in subtropski vlažni širokolistni gozdovi in bioma Atlantski gozd Južne Amerike. Nahaja se v južni Braziliji, severovzhodni Argentini in vzhodnem Paragvaju. V ekoregiji so našli 586 vrst ptic in 213 vrst sesalcev.[1] Izgubljenega habitata je 94 %[2], zaščitenega je 2,83 %.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Atlantski gozdovi Alto Paraná so notranji podaljšek obalnih gozdov, ki se razprostirajo čez južni del brazilskega visokogorja. Ekoregija se razteza od ustja reke Paraíba do Sul proti vzhodu vzdolž doline Paraíba, ki leži za obalno Serro do Mar, ter naprej proti vzhodu in severu ob porečju reke Paraná in njenih pritokov, tako da tvori zapleten mozaik z okoliškimi ekoregijami.

Atlantski gozdni ekoregij Alto Paraná (znotraj rumene črte)..
Glaucous macaw, izumrla endemična vrsta, prej iz te ekoregije.

Države, province in departmaji[uredi | uredi kodo]

Ekoregija zajema dele brazilskih zveznih držav Rio de Janeiro, Minas Gerais, São Paulo, Goiás, Mato Grosso do Sul, Paraná, Santa Catarina in Rio Grande do Sul, argentinsko provinco Misiones in paragvajske departmaje Alto Paraná, Amambay, Caaguazu, Caazapa, Canindeyú, Concepción, Guairá in Itapúa.

Sosednje ekoregije[uredi | uredi kodo]

Cerrado leži na severu in vzhodu (v zvezni državi São Paulo) in se v zapletenem mozaiku prepleta z gozdovi Paraná-Paraíba. Obalni gozdovi Serra do Mar ležijo na jugu, na atlantski strani območja Serra do Mar. Atlantski gozdovi Alto Paraná se ovijajo na severu, vzhodu in jugu vlažnih gozdov Araucaria, ki pokrivajo višji del planote v zvezni državi Parana, Santa Catarina in severnem Rio Grande do Sul. Urugvajska savana leži na jugu, zahodno pa mezopotamska savana Južnega stožca in vlažni Chaco v Argentini oziroma Paragvaju.

Podnebje[uredi | uredi kodo]

Podnebje v ekoregiji je subtropsko z letnimi padavinami od 1200 do 1600 milimetrov. Zimska sušna sezona se razteza od aprila do septembra.

Rastlinstvo[uredi | uredi kodo]

Glavni vegetacijski tip so pol listnati gozdovi, podobni ostalim notranjim gozdnim ekoregijam atlantskih gozdov. Približno 40 % dreves v zimskem sušnem obdobju izgubi liste.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Hoekstra, J. M.; Molnar, J. L.; Jennings, M.; Revenga, C.; Spalding, M. D.; Boucher, T. M.; Robertson, J. C.; Heibel, T. J.; Ellison, K. (2010). Molnar, J. L. (ur.). The Atlas of Global Conservation: Changes, Challenges, and Opportunities to Make a Difference. University of California Press. ISBN 978-0-520-26256-0.{{navedi knjigo}}: Vzdrževanje CS1: url-status (povezava)
  2. »Visão da Biodiversidade da Ecorregião das Florestas do Alto Paraná« (PDF). 2006.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]