Astra A-80

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Astra A-80
Opis
Tip polavtomatska pištola
Uvedena v službo 1982
Proizvajalec Astra-Unceta y Cia SA
Mere
Kaliber 9x19 mm, 9x23 mm Largo, .38 Special, .45 ACP
Naboj 9 mm Parabellum, 9x23mm Largo, .38 Special, .45ACP
Dolžina 180 mm
Širina 35 mm
Višina 144 mm
Dolžina cevi 95 mm
Teže
Prazna 985 g
Bojna masa 1135 g
Karateristike
Nabojnik 15 (9mm)
Način streljanja polavtomatsko

Astra A-80 je polavtomatska pištola, ki je nastala v španski tovarni Astra-Unceta y Cia SA, točneje v njenih poskusnih obratih v mestu Guernica.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Pištola je nastala leta 1981 po vzoru pištole SIG-Sauer P-226. Tako je na zunaj »Astra« povsem enaka svoji vzornici, da pa bi se izognili tožbam, so spremenili način delovanja te pištole v primerjavi s švicarsko. Serijska proizvodnja je stekla leta 1982, ko so bile odpravljene prve pomankljivosti, ki so se pojavile pri prototipnih izdelkih.

Opis[uredi | uredi kodo]

A-80 je izdelana iz jekla, kot rečeno, pa povsem sledi linijam Sigove pištole, le, da je od nje malce krajša (zaklep in cev) kar vizualno naredi pištolo bolj kompaktno in ji daje unikaten videz. Izvlačilec tulcev je narejen tako, da služi hkrati tudi kot indikator naboja v cevi (zunanja varijanta). Pištola deluje na principu kratkega trzanja cevi in uporablja tako imenovani prilagojeni browningov princip, za kar poskrbi eno rebro, nameščeno pred del ležišča naboja na zgornji strani cevi. Podaljšano ležišče naboja pa hkrati »zaklepa« zaklep v prostor za izmetavanje tulcev. Povratna vzmet je fiksirana na vodilo cevi, ki je enovito in je izdelano iz jekla. Pištola je izdelana z osnovnim tipom varovanja in ima po vzoru P-226 na koncu zaklepišča nameščen vzvod za varno spuščanje kladivca. Vzvod za razstavljanje pištole je nameščen na desni strani ogrodja, prav tako neposrečeno pa je nameščen gumb za sproščanje nabojnika, ki je nameščen na spodnji strani ročaja. Glede na to, da je pištola namenjena bojni uporabi, so prednji merki fiksni, zadnji pa nastavljivi (tritočkovni merki), pištola pa ima preproste plastične obloge ročaja.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]