Antioh iz Sirakuze

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Picto infobox auteur.png
Antioh iz Sirakuze
Rojstvo:5. stoletje pr.n.št.,
Sirakuze
Smrt:5. stoletje pr.n.št.,
Poklic(i):logograf in zgodovinar
Narodnost:Siceliot, Sicilski Grk
Tematika:zgodovina

Antioh iz Sirakuze, sicilski Grk, pisec in zgodovinar, 5. stoletje pr.n.št., Sirakuze (danes Italija)

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Podatki o njegovem življenju niso znani, poznamo ga samo po njegovih delih.

O njegovem obširnem delu se je ohranilo več odlomkov, ki so zelo pomembni zaradi natančnosti, s katero opisuje dogodke. Kolikor razvidno iz omemb poznejših zgodovinarjev, je Antioh napisal v glavnem dve deli. Eno je verjetno samostojna knjiga in govori o staroselcih južnih predelov Apeninskega polotoka in o kolonijah, ki so jih tam ustanovili Grki do leta 432 pr. n. št. Drugo delo sestoji iz devetih knjig in je zgodovina Sicilije od mitičnega kralja Kokala, Dedalovega zavetnika, do kongresa v Geli leta 424 pr. n. št.

Antioh je pisal v jonskem narečju in v poljudni obliki, zato je bil za sovrstnike le logograf, danes bi rekli kronist, in njegova dela so bila kmalu pozabljena. Šele poznejša kritika mu je priznala zgodovinsko pomembnost za Veliko Grčijo, enako tisti, ki jo ima Herodot za matično Grčijo. Celo Tukidid se je verjetno poslužil njegovih virov pri svojih spisih. Zaradi njegove zgodovinske zanesljivosti ga večkrat navajata tudi Strabon in Dionizij iz Halikarnasa.

Podroben opis kolonizacije Velike Grčije, ki nam ga je Antioh zapustil, je še danes eden najpomembnejših virov teh podatkov.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Columba, G.M.: Archivio storico siciliano, Palermo 1889
  • Wölfflin, E.: Antiochos von Syrakus und Coelius Antipater, Winterthur 1872