Andrej Pompe

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
dr. Andrej Pompe
Rojstvo1952({{padleft:1952|4|0}})
Ljubljana, Slovenija
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicglasbenik, univerzitetni profesor, podjetnik, komunikolog

dr. Andrej Pompe, slovenski glasbenik, podjetnik, komunikolog in predavatelj, * 1952.[uredi | uredi kodo]

Diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, doktoriral pa na Evropski pravni fakulteti. Je soustanovitelj tržno-komunikacijske agencije FORMITAS, kjer je deloval kot kreativni direktor, kasneje pa prevzel naloge strateškega svetovanja in poslovna usposabljanja. Po letu 2008 je pričel aktivno predavati, naprej pri predmetu Trženje, potem Ustvarjalnost in inovativnost v podjetništvu. Programom je dodal še predmete upravljanja blagovnih znamk in Kreativnega oglaševanja. Je fakultetni in visokošolski predavatelj na Fakulteti GEA College,[1] ter Visoki šoli za poslovne vede (B2). Kot akademik nosi naziv docent.

Trženjsko komuniciranje in upravljanje blagovnih znamk[uredi | uredi kodo]

Akademska kariera[uredi | uredi kodo]

Glasba[uredi | uredi kodo]

Velik del svojega življenja posveča glasbi tako kot klaviaturist, pevec in skladatelj ter besedilopisec. Glasbeno pot je pričel v manj znanih skupinah kot je Živel je mož ter Oda, v letu 1976 pa je skupaj s Petrom Grudnom, Janezom Hvaletom in Gabrijelo Lahom ustanovil znano in priznano skupino PREDMESTJE, ki je delovala vse do leta 1983. Leta 1985 si je spet zaželel delati glasbo v svoji skupini in tako je skupaj s Suzano Jeklic ustanovil skupino Panda.[2][3] Koncem sedemdesetih in začetkom osemdesetih je veliko pisal, aranžiral in snemal za razne slovenske pevke in pevce (Neca Falk, Branka Kraner, Vlado Kreslin, Duo Kora, Aleksander Jež, Zorica Fingušt, Edvin Fliser, Tatjana Dremelj ...). Svoje glasbeno udejstvovanje je uspešno umestil tudi v svet reklam, saj je v obdobju 1982 do 1998 ustvaril preko 140 za televizijske in radijske spote. vokalnih in instrumentalnih jinglov. Zagotovo je njegovo najbolj znano delo glasba za izdelke znamke Frutek, ki jo je napisal na besedilo Danijela Levskega s katerim sta kot par ustvarjala nepozabne skladbe.

PREDMESTJE

Predmestje je bila slovenska rock-jazz skupina v nekdanji Jugoslaviji (SFRJ), ki je delovala v obdobju med 1976 in 1984.

V svoji sedemletni karieri (z enoletno pavzo v letu 1978) je imela tri zasedbe in je izdala 4 albume (LP plošče) pri PGP RTB (beograjska založba): Brez besed (1977), Včeraj, danes in … (1978), Hazard (1980) in Kamastura (1982). Recenzent vseh je bil Boris Kovačič, direktor ekspoziture PGP RTB v Ljubljani. (linki na posamezne albume)

Prvega, tretjega in četrtega je posnela v studiu Akademik s tonskim mojstrom Mirom Bevcem in enega v studiu Radia Novi sad (Srbija, Vojvodina).

Skupina je postavila temelje rock-jazz glasbe v Sloveniji ter Jugoslaviji in je s svojim prepoznavnim stilom ter skladbami vplivala na glasbeno sceno v nekdanji Jugoslaviji (tu naredi link enega od komentarjev, ki bodo pod zavihkom Publiciteta).

Poleg skladb, ki so na njihovi albumih, je posnela tudi več bolj popularno obarvanih kompozicij, ki se večinoma nahajajo v arhivu Radia Slovenija in so v tistih časih polnile letvice popularnih skladb in programe radijskih valov.

Znano je tudi sodelovanje s takrat popularno pevko Neco Falk, proglašeno za rokerico No.1 v nekdanji Jugoslaviji. Z njo so posneli veliki hit in zmagovalko Slovenske popevke leta 1980, skladbo Storila bom to. Sodelovanje je obrodilo tudi singl ploščo z naslovno skladbo Formula ena.

Od sodelovanja na raznih festivalih je potrebno omeniti festivale Slovenska popevka 1980, 1981 in 1982, zmago na rock večeru slovenske popevke leta 1977, Omladinski festival Subotica 1977 in Opatijski festival 1981.

Kot skladatelji so se pri Predmestju pojavili avtorji: Andrej Pompe (na vseh albumih), Peter Gruden (na prvih dveh albumih), Gabrijel Lah (na prvih dveh albumih) in Slavko Lebar (na tretjem albumu).

PANDA

Ustanovitev skupine Panda je povezana z naključnim srečanjem Andreja s Suzano Jeklic, ko je Andrej 1985 kot producent deloval v studiju Top Ten v Ljubljani (tonski mojster Dare Novak). Tako sta najprej nastala dva posnetka Hočem Domov in Nikogar ni doma, oba pod imenom Panda. Vse instrumente je posnel in sprogramiral Andrej, Suzana pa je napisala besedili in zapela melodije. Za tem je Andrej zbral prvo zasedbo Pande in prišlo je do prvih nastopov.

Prvi projekt Ugrizni me, če upaš je izšel 1987, drugi pa 1989 z naslovom V vročici noči. Leta 1995 je izšel album Vse najboljše ter album V vročici noči, 1998 Ecstasy, 2000 Nepremagljivi, 2001 Urbana avantura, 2006 album D.O.N.S, 2009 Depandansa (skupaj z DVDjem koncerta ob 25 letnici skupine), 2015 projekt Stoletni ples in 2017 album.

Panda je ena redkih slovenskih glasbenih skupin, ki se ji je uspelo obdržati kot aktivna skupina že skoraj 4 desetletja. Skupino ne moremo točno žanrsko umestiti, najboljša opredelitev bi bila pop-rock-jazz, še boljpša pa Panda slog. Značilnost Pandine glasbe je v tem, da nima interesa izživeti neko določeno glasbeno strujo temveč sledi navdihu skladateljev in skupnemu ustvarjanju zvočne podobe.

Zasedba[uredi | uredi kodo]

Bibliografija[uredi | uredi kodo]

  • Ustvarjalnost in inovativnost, 2011 (COBISS)

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "GEA College predavatelji | Pompe". Gea College usposabljanja. 2017-02-03. Pridobljeno 2022-04-07.
  2. "Andrej Pompe – Panda" (v ameriška angleščina). Pridobljeno 2022-04-07.
  3. "Andrej Pompe: Počitek je v spremembi dela". siol.net. Pridobljeno 2022-04-07.