Alpaka (kamela)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Alpaka
Rose Hill Farm Alpaca 03.jpg
Ohranitveno stanje taksona
udomačen
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Artiodactyla (sodoprsti kopitarji)
Družina: Camelidae (kamele)
Rod: Vicugna
Vrsta: V. pacos
Znanstveno ime
Vicugna pacos
(Linnaeus, 1758)
Habitat alpake
Habitat alpake

Alpaka (znanstveno ime Vicugna pacos) je udomačena vrsta južnoameriške kamele. Podobna je majhni lami. Živijo v čredah, ki se skozi celo leto pasejo v andskem visokogorju na nadmorskih višinah med 3500 in 5000 mnv na območjih Čila, Bolivije, Ekvadorja in Peruja. Alpake so občutno manjše od lam in jih za razliko ljudje ne uporabljajo kot tovorne živali. Cenjena je predvsem njihova volna.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Alpake za razliko od lam, ne pljuvajo kar vse povprek, temveč uporabijo pljuvanje predvsem za urejanje medsebojnih odnosov, znotraj črede. Ljudi namerno, načeloma ne pljuvajo. So mirne, čredne živali, ki obvezno potrebujejo družbo svoje vrste, zato je potrebno imeti minimalno 2 osebka. Samice alpak se do svojih mladičev vedejo zelo zaščitniško. Ob pojavu manjšega vsiljivca se čreda pogosto zapodi proti njemu in ga prežene.

Prehranjujejo se z rastlinsko hrano: travami, senom, listjem drevja, pa tudi priboljški v obliki sadja (jabolka, hruške..) in zelenjave (korenček, list zelja..) jim ugajajo.

Alpake so se sposobne pariti kadarkoli. Samice so vse življenje breje, saj nosijo mladička okoli 11 mesecev in pol, ponovno pa so godne za parjenje običajno že 14 dni po kotitvi. Zanimivo pri alpakah je, da lahko kotitev nekoliko zamaknejo in se mladiči lahko skotijo tudi po nekaj več kot enem letu. Parijo se tako, da samec naskoči samico in če je ta pripravljena se uleže na tla, združitev pa tako potem traja okoli 20-30 minut. Kadar samica ni pripravljena na parjenje ali pa je že breja samca popljuva in se ne spusti na tla.

Volna[uredi | uredi kodo]

Njihova volna prihaja v mnogo barvnih odtenkih, kar je predvsem zaželeno iz vidika pestrosti barv, za oblačila, ki ne rabijo biti barvana. Volna je izredno fina, še posebej je cenjena volna mladičev, ki imajo izjemno fino volno. Za vrhunsko kvaliteto se šteje volna debeline pod 20 mikrometrov.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]