Alfa Kentavridi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Alfa Kentavridi
Obdobje 28. januar –21. februar
Datum vrhunca 8. februar
Lega radianta
pri vrhuncu roja
RA: 14h 00m
DE: -59°
ZHR 6
Populacijski indeks r 2,0
Geocentrična hitrost 56 km/s
Starševsko telo ni znano
Oznaka (IMO) ACE
Ozvezdje Kentavra

Alfa Kentavridi so meteorji iz vsakoletnega meteorskega roja. Radiant Alfa Kentavridov leži v ozvezdju Kentavra (Cen) (Centaurus) v bližini sistema Alfa Kentavrov. Alfa Kentavridi se pojavljajo od 28. januarja do 21. februarja, svoj vrhunec pa dosežejo 8. februarja.

Zgodovina [1][uredi | uredi kodo]

Odkritje Kentavridov pripada M. Buhagiarju, ki jih je opazoval v letih od 1969 do 1980. Leta 1980 je objavil seznam meteorskih rojev v katerem sta bila navedena dva radianta. Oba radianta sta bila označena kot izvor meteorskega roja Beta Kentavridov. V letu 1979 so v Avstraliji opazovali meteorski roj, ki je imel vrhunec 7. februarja. Naslednje leto pa so opazovali meteorski roj, ki je imel vrhunec 8. februarja, vendar radiant ni bil na istem mestu. Roj iz leta 1979 je tako postal znan kot Alfa Kentavridi, roj iz leta 1980 pa kot Beta Kentavridi.

Možno je tudi, da je že leta 1938 C. Hoffmeister opazoval ta meteorski roj v južni Afriki. Oba roja se precej razlikujeta. Alfa Kentavridi so precej stalen roj, Beta Kentavridi pa spremenljiv.

Opazovanje[uredi | uredi kodo]

Alfa in Beta Kentavridi imajo radiante zelo blizu. Alfa Kentavridi imajo največjo aktivnost okoli 3 utrinke na uro, njihova navidezna svetlost je 2,45. Meteorji so hitri in svetli. Najlepše se opazujejo na južni polobli.

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]