Pojdi na vsebino

Severni Delta Akvaridi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Severni Delta Akvaridi (NDA)
Datum odkritja1950[1]
Starševsko teloSkupina kometov Kracht
ali Machholz
Radiant
OzvezdjeVodnar
(blizu Delta Vodnarja)
Rektascenzija22h 20m[1]
Deklinacija-02°[1]
Značilnosti
Čas dejavnosti16. julij –10. september[1]
Datum vrhunca13/14. avgust[1]
Hitrost42 km/s
Zenitna urna frekvenca4
Glej tudi: seznam meteorskih rojev

Severni Delta Akvaridi so meteorji iz vsakoletnega meteorskega roja.
Radiant severnih Delta Akvaridov leži v ozvezdju Vodnarja (Aqr) (Aquarius) v bližini zvezde δ Vodnarja. Severni Delta Akvaridi se pojavljajo od 15. julija do 25. avgusta], svoj vrhunec pa dosežejo 8. avgusta.

Zgodovina

[uredi | uredi kodo]

Prvič so opazili aktivnost področja, kjer se pojavljajo Delta Akvaridi v letu 1870. G. L. Tupman je takrat opazil 65 meteorjev v času med 27. julijem in 6. avgustom.[1] V tem času se je premaknil tudi radiant. Prepričan je bil, da opazuje samostojeno vejo Delta Akvaridov, čeprav je bil v resnici radiant kombinacija severnih in južnih Delta Akvaridov. Pozneje je področje radianta opazoval tudi W. F. Denning. Severni Delta Akvaridi niso bili uradno odkriti do 50-tih let dvajsetega stoletja. V glavnem so opazovali južno vejo Delta Akvaridov.
Prva radijska opazovanja Delta Akvaridov so opravili v letu 1949, ko je kanadski astronom D. W. R. McKinley opazil obe veji Delta Akvaridov. Leta 1954 je v reviji Astrophysical Journal objavil podatke o obstoju dveh vej Delta Akvaridov.

Opazovanje

[uredi | uredi kodo]

Severni Delta Akvaridi so šibkejši kot Južni Delta Akvaridi. Ob vrhu dosežejo okoli 10 utrinkov na uro. Roj je lažje opazovati na južni polobli, ker je radiant višje na nebu.

Sklici

[uredi | uredi kodo]
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Gary W. Kronk. »Observing the Delta Aquarids«. Meteor Showers Online. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. julija 2012. Pridobljeno 4. maja 2013.

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]

Glej tudi

[uredi | uredi kodo]