Župnija Gornja Radgona

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Župnija Gornja Radgona
Država Slovenija
Ustanovitev1811
Uprava
ŠkofijaŠkofija Murska Sobota
Vodstvo
ŠkofPeter Štumpf
ŽupnikFranc Hozjan
KaplanMatjaž Muršič Klenar
Splet
Uradna stranžupnija Gornja Radgona

Župnija Gornja Radgona je rimskokatoliška teritorialna župnija dekanije Ljutomer in škofije Murska Sobota.

Sakralni objekti[uredi | uredi kodo]

Ostali objekti[uredi | uredi kodo]

  • Trstenjakov dom: bil je zgrajen leta 1995 za pastoralne potrebe in v spomin dr. Antonu Trstenjaku. Ima 800m2 uporabnih površin. V kletnih prostorih se nahajajo družabni prostor, v prvi etaži tri veroučne učilnice, na prvem nadstropju večnamenska dvorana - tam so razstavljena dela dr. Antona Trstenjaka, čigar doprsni kip krasi dvorano, podstrešni prostori pa premorejo pevsko sobo, arhiv, hišno kapelo in prostor za knjižnico.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Leta 896 v predmadžarski dobi je nastala pražupnija Radgona, leta 1185 pa je v listinah omenjen tudi župnik Markvard. Sedež pražupnije je bila cerkev na grajskem griču.

Župnija je bila ustanovljena 22. maja 1811 (prvotno ime Sv. Peter na Grisu pri Radgoni) z odcepitvijo od župnije Radgona. Njen prvi župnik je bil Urban Abraham (1812-1818). 20. oktobra 1890 je bila zgrajena župnijska cerkev sv. Petra - glavni sakralni objekt župnija, kot obstaja še danes. Med desetdnevno vojno je srbska vojska s tanki poškodovala streho zvonika.

Do 7. aprila 2006, ko je bila ustanovljena škofija Murska Sobota, je bila župnija del Pomurskega naddekanata, ki je bila del škofije Maribor.

11. maja 2011 je župnija praznovala 200-letnico obstoja. Obletnica je bila obeležena z duhovno obnovo, predavanji, izdajo zbornika ter slovesno mašo 22. maja istega leta, ki jo je vodil soboški škof dr. Peter Štumpf.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]