Športne stave

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Športne stave so splošna dejavnost napovedovanja športnih rezultatov. Mogoče bolj kot druge oblike iger na srečo, se športne stave razlikuje od države do države. Športne stave se poskušajo tudi zlorabljati, npr. z nastavljanjem rezultatov.

Športne stavnice[uredi | uredi kodo]

Najbolj priznane športne stavnice v svetovnem merilu so spletne, ponujajo pa pestro ponudbo stavnih možnosti športnih dogodkov. Najbolj priljubljeni športi so košarka, nogomet, rokomet, tenis, hokej, ameriški nogomet, atletika, med bolj eksotične pa spadajo konjske dirke, kriket, badminton borilni športi, namizni tenis itd. Čeprav nekateri dogodki niso športni, pa so omembe vredne tudi stave na politične in ostale dogodke. Tako lahko na nekaterih stavnicah stavimo tudi na izide volitev, zmagovalce pri online igrah (npr. League of legends) ter celo na zmagovalce šova talentov.

Kvote[uredi | uredi kodo]

Kvota je koeficient s katerim pomnožimo vložek v primeru dobitka. Vrednost kvote je določena s strani t.i. "trade makerjev", ki na podlagi mnogih dejavnikov določijo verjetnost nekega športnega dogodka. Kvota je obratno sorazmerna možnosti za uresničitev dogodka. Če je ocenjeno, da ima dogodek 1/X možnosti za uresničitev, se to pretvori v kvoto X.
Primer: Postavljalci kvot (trade makerji) so ocenili, da ima Roger Federer pri trenutnih pogojih 1/3 (33.3%) možnosti za zmago proti Rafaelu Nadalu. Zato ima kvoto 3. Če se na ta dogodek stavi 10eu, dobimo v primeru zmage 30eu (20eu zaslužka).

Če želimo staviti na več dogodkov hkrati, se kvote med seboj pomnožijo. Za dobiten listek je potrebno pravilno napovedati vse dogodke. Na podlagi kvote lahko ocenimo, kolikšna je verjetnost, da bo igrani listek dobiten. Če je končna kvota 100, je verjetnost dobitka 1:100 (1%), če ne upoštevamo marže stavnice, torej, če bi stavnica delovala brezprofitno. V resnici pa je verjetnost še nižja kot 1/100, odvisno od marže stavnice. Glej Marže.
Primer: Na svetovnem prvenstvu v nogometu stavimo, da bo Slovenija premagala Litvo ter da bo Italija remizirala s Francijo. Kvota na zmago Slovenije je 2.1 , kvota da bosta Italija in Francija remizirali pa 3. Skupna kvota znaša 6.3 (2.1 x 3) kar pomeni, da bo vložek pomnožen s 6.3 v primeru uresničitve obeh tipov.

Večina stavnic kvot ne določi sama , temveč imajo za ta namen sklenjena partnerstva s "trade makerji", ki kvote določijo algoritmično ter na podlagi statistike. Pri določanju kvot pri posamičnih dogodkih se upošteva mnogo dejavnikov; zgodovina medsebojnih tekem, trenutna forma, poškodbe, manjkajoči igralci, kraj dogodka, vreme, pomembnost dogodka za vsakega izmed sodelujočih, izjave sodelujočih... Kvote same pa se lahko spreminjajo glede na trg in glede na kasnejše novice. K oblikovanju kvote prispevajo tudi stavničarji s tem, ko favorizirajo določen tip dogodka.
Primer: Pri nogometni tekmi med Olimpijo in Mariborom stavnica ponudi dogodek skupno število golov na tekmi. Ponujena kvota za 3 gole ali manj je 1.7, kvota , da bojo na tekmi več kot 3 goli pa 2.1. Veliko ljudi verjame, da bo tekma napadalna in da bo veliko golov, zato mnogi stavijo na več kot 3 gole. V tem primeru se kvote spremenijo.

Prvotne kvote:

Število golov manj kot 3.5 več kot 3.5
Kvota 1.7 2.1

Po spremembi kvot:

Število golov manj kot 3.5 več kot 3.5
Kvota 1.9 1.9

Kvota se zniža dogodku, v katerega verjame več ljudi, kot je stavnica predvidila, poviša pa se nasprotnemu dogodku, v katerega verjame manj ljudi.

Na različnih stavnicah so za iste dogodke lahko postavljene drugačne kvote, a običajno se med seboj ne razlikujejo veliko. Tudi v primerih, ko stavnce postavijo različne kvote, se le-te hitro uravnovesijo s trgom. V redkih primerih lahko uporabnik s stavami na različnih stavnicah za isti dogodek, zasluži. To se zgodi, ko se kvote za isti dogodek zelo razlikujejo pri različnih stavnicah. Glej Arbitražne stave.
Višina kvote pri posamični stavni hiši je odvisna od podatkov, ki jih ima stavnica o določeni tekmi, od višine marže, ki jo stavnica pri vsakem dogodku postavi, ter od vložkov, ki jih klienti stavijo na določen tip dogodka.

Zlorabe športnih stav[uredi | uredi kodo]

Možnosti za zlorabe pri športnih stavah je kar nekaj. V pravilnikih mnogih stavnih hiš je zapisano, da je prepovedano igranje tistim, ki imajo osebni stik s komerkoli izmed profesionalnih športnikov. V nepravični prednosti je taka oseba že zato, ker ima dostop do informacij, ki lahko vplivajo na tekmo. V zgodovini športnih stav smo bili priča že mnogim prirejenim tekmam. Za to so lahko krivi podkupljeni sodniki, trenerji, igralci, navijači ali celo postranski ljudje, ki skrbijo za dogodek (vzdrževalci igrišča, pobiralci žog, kuharji, ki pripravijo športnikom obrok pred tekmo itd..). Tovrstna podkupovanja so lahko v interes skupinam stavničarjev (stavniškim kartelom), ki želijo določen izid, ali pa stavnim hišam , ki se želijo izogniti neugodnemu izidu, ki bi jim prinesel izgubo. Zlorabe kot so nameščanje rezultatov so dandanes preganjane povsod po svetu, povečini pa so kaznovane tudi po zakonu. Najbolj odmevne zlorabe zadnjih let so bile pri italijanski nogometni ligi Serie A leta 2006 in na svetovnem nogometnem prvenstvu v Južni Koreji leta 2002.

Športne stave v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

Opis igre : prve stave so igra, pri kateri se na podlagi stavne liste odločite za športne dogodke, na katere boste stavili. Dogodek je na stavni listi označen s številko in tipom. Na stavni listi lahko, poleg številke in tipa, vidite tudi datum in čas za sprejem dogodka. Na voljo so vam različni tipi stav:

  • Tip 1: zmaga gostitelja
  • Tip 2: zmaga gosta
  • Tip 0: neodločen izid
  • Tip 10: zmaga gostitelja ali neodločen rezultat
  • Tip 02: zmaga gosta ali neodločen rezultat
  • Tip Z: zmaga
  • Tip 1-3: uvrstitev posameznika

Vplačila in dobitki: izberete najmanj 1 ali največ 16 dogodkov, za katere menite, da boste pravilno napovedali končni izid. Minimalno vplačilo na stavni listek znaša 0,50 EUR, največje pa 200,00 EUR. Vrednost dobitka na posameznem listku ne sme presegati 5.000,00 EUR. Za isto tekmo lahko stavite le eno vrsto stave na stavni listek. Vrednost dobitka, za katerega se davek ne plačuje, znaša 299,99 EUR, in sicer od 25. 3. 2008 dalje.

Športne stave v tujini[uredi | uredi kodo]

V tujini je mnogo več ponudnikov stav kot v Sloveniji, ki ponuja le eno stavnico. Tuje stavnice mnogokrat ponujajo več stavne izbire, stave v živo, boljše stavne kvote ter stavne bonuse, ki jih lahko pridobimo, ko se prvič registriramo na določeno stavnico.