Čokolada (roman)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Čokolada  
Cokolada.jpg
Avtor Joanne Harris
Prevajalci Polona Prodnik
Jezik slovenščina
Založnik Učila International
Datum izida 2008
Žanr roman
Vrsta medija tisk (trda vezava)
Št. strani 294
Klasifikacija
ISBN 978-961-00-066-40
COBISS ID 242230784
UDK 821.111-311.2
Predmetne oznake čokoladnice – v leposlovju, obredni post – v leposlovju, kulinarika, čokolada, ljubezenski roman

Čokolada je roman angleške avtorice Joanne Harris. Roman je bil preveden v več jezikov, med njimi tudi v slovenščino. Prevedla ga je Polona Prodnik. Knjiga omenja slastne slaščice in sočne napitke iz čokolade, ki v vsakem obudijo določena čustva.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Eksotična tujka Vianne Rocher s svojo šestletno hčerko Anouk v času posta prispe v majhno francosko vasico Lansquenet. Nasproti cerkve Vianne odpre čokoladni butik, kjer prodaja svoje najokusnejše slaščice in napitke, ki v vaščanih vzbudi skrite apetite. Grof de Reynaud Vianne razglasi kot sovražnico, saj prebivalci vasi drug za drugim v času posta in odrekanja prihajajo v čokoladnico in podležejo slastni čokoladi. Prepričan je, da bo čokolada vzbudila razvrat in bo pokopala njihove moralne zakone. V Vianne nepričakovana romanca s skrivnostnim tujcem Rouxem prebudi skrito hrepenenje. Tako je prisiljena izbirati med dvema možnostma: zapustiti vasico ali pa poskrbeti, da se bo v vasi nekaj spremenilo…

Izdaje in prevodi[uredi | uredi kodo]

Knjiga je v Veliki Britaniji izšla že leta 1999. V Sloveniji pa je prvič izšla leta 2008. V letu 2009, pa je izšla tudi mehka vezava.

Priredbe[uredi | uredi kodo]

Po romanu je bil leta 2000 posnet tudi film Čokolada režiserja Lassea Hallströma v katerem glavne vloge igrajo Juliette Binoche, Judi Dench, Alfred Molina, Lena Olin in Johnny Depp.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]