Čokolada (roman)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Čokolada  
Cokolada.jpg
AvtorJoanne Harris
PrevajalciPolona Prodnik
Jezikslovenščina
ZaložnikUčila International
Datum izida2008
Žanrroman
Vrsta medijatisk (trda vezava)
Št. strani294
Klasifikacija
ISBN978-961-00-066-40
COBISS ID242230784
UDK821.111-311.2
Predmetne oznakečokoladnice – v leposlovju, obredni post – v leposlovju, kulinarika, čokolada, ljubezenski roman

Čokolada je roman angleške avtorice Joanne Harris. Roman je bil preveden v več jezikov, med njimi tudi v slovenščino. Prevedla ga je Polona Prodnik. Knjiga omenja slastne slaščice in sočne napitke iz čokolade, ki v vsakem obudijo določena čustva.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Eksotična tujka Vianne Rocher s svojo šestletno hčerko Anouk v času posta prispe v majhno francosko vasico Lansquenet. Nasproti cerkve Vianne odpre čokoladni butik, kjer prodaja svoje najokusnejše slaščice in napitke, ki v vaščanih vzbudi skrite apetite. Grof de Reynaud Vianne razglasi kot sovražnico, saj prebivalci vasi drug za drugim v času posta in odrekanja prihajajo v čokoladnico in podležejo slastni čokoladi. Prepričan je, da bo čokolada vzbudila razvrat in bo pokopala njihove moralne zakone. V Vianne nepričakovana romanca s skrivnostnim tujcem Rouxem prebudi skrito hrepenenje. Tako je prisiljena izbirati med dvema možnostma: zapustiti vasico ali pa poskrbeti, da se bo v vasi nekaj spremenilo…

Izdaje in prevodi[uredi | uredi kodo]

Knjiga je v Veliki Britaniji izšla že leta 1999. V Sloveniji pa je prvič izšla leta 2008. V letu 2009, pa je izšla tudi mehka vezava.

Priredbe[uredi | uredi kodo]

Po romanu je bil leta 2000 posnet tudi film Čokolada režiserja Lassea Hallströma v katerem glavne vloge igrajo Juliette Binoche, Judi Dench, Alfred Molina, Lena Olin in Johnny Depp.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]