Čaščenje Treh kraljev (Perugino, Perugia)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Poklon Treh kraljev
Adorazione dei Magi
UmetnikPietro Perugino
Leto1470–1473 ali ok. 1476
Tehnikatempera na les
Mere241 cm × 180 cm
KrajGalleria Nazionale dell'Umbria, Perugia, Italija

Poklon Treh kraljev je slika italijanskega renesančnega slikarja Pietra Perugina, ki jo hranijo v Galleria Nazionale dell'Umbria v mestu Perugia v Italiji.

Po mnenju italijanskega umetnostnega zgodovinarja Vittoria Garibaldija je bila to eno najzgodnejših naročil, ki jih je Perugino prejel okoli konca svojega vajeništva v Firencah (1472) [1], medtem ko jo drugi datirajo v konec 1470-ih. Slika je bila prvotno narejena za cerkev Santa Maria dei Servi v Perugii, povezana z družino Baglioni; leta 1543 so jo preselili v cerkev Santa Maria Nuova v istem mestu.

Opis[uredi | uredi kodo]

Prizor sledi standardni postavitvi, ob jaslicah so koča na desni in sprevod obiskovalcev, ki se razvija vodoravno, na levi. Na ozadju za volom in oslom je skalnata, gričevnata pokrajina, poslikana z zračno perspektivo.

Devica drži blagoslovljenega otroka na kolenih, za njo je sveti Jožef, ki stoji s palico. Najstarejši od Treh kraljev že kleči, druga dva pa darujeta. V prenatrpani povorki so figure, ki so pogoste v delih Perugina, na primer fant s turbanom in svetlolaske v elegantnih postavah. Moški skrajno levo je morda avtoportret Perugina.

Slog[uredi | uredi kodo]

Devica in otrok spominjata na Peruginovo sliko Gambier Parry Madonno na londonskem inštitutu Courtauld[2], ki sega v zelo zgodnja 1470-ta. leta. Na splošno je slog scene povezan z Verrocchiovo delavnico, kjer se je Perugino učil. Liki, ki tvorijo množico, značilno za poznogotsko umetnost, kažejo močan videz, ki ga vidimo v delih Fiorenza di Lorenza, morda najzgodnejšega mojstra Perugina. Integracija med liki in pokrajino je navdihnjena pri Pieru della Francescu, na primer drevo zlatega reza; pokrajina je podobna delom Leonarda da Vincija.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Garibaldi, Vittoria (2004). »Perugino«. Pittori del Rinascimento. Florence: Scala. ISBN 978-88-8117-099-9.
  2. »Page at the museum's website. Despite what written in the caption, it dates to the early 1470s«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 1. decembra 2017. Pridobljeno 17. oktobra 2020.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Garibaldi, Vittoria (2004). »Perugino«. Pittori del Rinascimento. Florence: Scala. ISBN 978-88-8117-099-9.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]