Wikipedija:Pravila urejanja

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Popolnost ni potrebna ali užitek pri urejanju

Kadar kdo na Wikipedijo doda popoln članek, smo tega vedno veseli. Taka dejanja je treba čim bolj spodbujati.

Toda ena od prednosti sistema wiki je, da se lahko slabo zasnovani osnutki člankov spremenijo v izpopolnjeno mojstrovino med postopkom skupnega urejanja. Ta postopek nam daje prednost pred drugimi podobnimi sistemi z istim ciljem. Zato spodbujamo prispevanje še tako slabih začetnih člankov oziroma škrbin.

Nekdo lahko začne nov članek le s pregledom celotne tematike ali samo z nekaj podatki. Drugi lahko doda še manjšinsko mnenje. Nato doda svoje poglede na temo še tretji. Naslednji lahko poudari manj znana mnenja ali pa opozori na nepristransko stališče. Nekdo drug bo dodal še kakšno slikovno ponazoritev.

Ko bo vse gradivo dodano, lahko vsakdo doda ali preuredi članek v bolj povezano enoto. Nato bo dodano še več materiala, nato še malo reorganiziranja in končno se bo članek približal popolnemu članku.

Med tem postopkom je lahko članek videti kot prvi osnutek, ali še huje, neurejena zbirka podatkov in izmišljotin. Bolje, kot da se zgražamo nad tem, je, da se veselimo ob tem potencialu in imamo vero v urejanje strani, ki bo spremenilo to zmešnjavo v popolno poezijo. Seveda je možno, da tega ne maramo, lahko občasno kritiziramo zares podpovprečno delo, lahko pa tudi začnemo urejati. Najbolj je pomembno, da uredimo članek, če je to le možno. Besedilo, za katerega ne obstaja nobeno upanje, bomo premaknili na pogovorno stran članka ali pa popolnoma odstranili.

Nepristranskost v člankih o živečih ali pred kratkim preminulih osebah

Čeprav popolnost ni potrebna, je potrebna izjemna skrbnost pri člankih, ki omenjajo živeče osebe. Sporno gradivo o živečih ali pred kratkim preminulih osebah, ki ni podprto ali je slabo podprto z virom – ne glede na to, ali je ta vsebina negativna, nevtralna ali zgolj vprašljiva – je treba bodisi takoj preveriti, podpreti z enim ali več viri in predstaviti na nepristranski način brez neupravičene teže bodisi nemudoma in brez nadaljnjega razpravljanja odstraniti.

O urejevalnih slogih

Različni ljudje imajo različne sloge urejanja. Nekateri urejajo le v najmanjši meri in večinoma le dodajajo novo vsebino. Drugi delujejo le na razširjanju obstoječih škrbin in člankov. Spet tretji se osredotočajo na slovnična urejanja, dodajanje novih povezav, preimenovanje člankov,...

Vsi zgornji lahko sodelujejo na svoj način.

Obstajajo tudi različni slogi urejanj, glede kako pogumni so ljudje:

  • vsi naj bi bili pogumni pri urejanju,
  • če boste za vsako spremembo spraševali izvirnega avtorja, bo opravljenega le malo napredka,
  • nekateri wikipedisti verjamejo, da je najboljši pristop, da se takoj spremeni vsebina, če obstaja primer,
  • spet drugi delujejo po prepričanju, da za večje spremembe vprašajo oziroma opozorijo avtorja, medtem ko sami odpravijo manjše napake,
  • vsi zgornji lahko sodelujejo na svoj način.

Z večjimi predloženimi izbrisi oziroma zamenjavami, je mogoče najbolje, če se predlagajo spremembe v pogovoru. Kar je za nekoga izboljšanje, je za drugega lahko uničenje; nihče ne vidi rad, da je njegovo delo uničeno brez opozorila.

Ko storite v članku karkoli, se potrudite, da ohranite informacijo. Razlogi za odstranitev delov članka so:

Druge možnosti so:

  • reorganizacija besedila, tako da se ohrani pomen,
  • premeščanje besedila znotraj članka oziroma v drug članek (obstoječ ali nov)
  • dodajanje drugih podatkov, za katere mislite, da so pomembne za članek.

Če mislite, da je potrebno članek na novo napisati oziroma znatno spremeniti, to tudi storite. Toda ohranite staro vsebino, da boste imeli dokaze, zakaj ste tako spremenili članek, če vas kdo vpraša. Tudi, če izbrišete nekaj, kar je popolnoma narobe, obstaja zmeraj možnost, da se najde nekdo, ki bo verjel v verodostojnost izbrisanega dela, tako da tudi v takem primeru ohranite komentar, zakaj ste to storili.

V vsakem primeru, ko ste pogumni pri urejanju ali pa najprej odpirate vprašanja na pogovornih straneh, si zapomnite, da Wikipedija ni pogovorni forum.

Wikipedija je zelo podjeten prostor in da bo projekt deloval, kot je zamišljeno, bi bilo najbolje, da usmerimo vso našo energijo v izboljšanje člankov in ne le v obrambo naših malih teorij, ideologij,... Malo Wiketikete ne bo škodilo.

Urejanje in reorganiziranje pogovornih strani

Za dodatne informacije o urejanju in reorganiziranju pogovornih strani glej:

Glej tudi