Vafelj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Vaflji)

Vaflji so pecivo iz sladkega ali slanega žvrkljanega testa, podobnega tistemu, ki se uporablja za peko debelejših palačink, po videzu pa so nekaj posebnega. Največkrat se pečejo v posebnih modelih, ki jim dajejo različne oblike, tudi pravokotnikov ali srčkov, za vse vaflje pa je značilna rešetkasta površina. Pečejo jih povsod po svetu, najbolj pogosto pa v Belgiji, Franciji in v ZDA.

Testo[uredi | uredi kodo]

Sladko žvrkljano testo je preprosto testo za palačinke in vaflje, narejeno iz gladke bele pšenične moke, mleka, jajc in malo masla, z dodatkom vanilijevega sladkorja in ščepca soli. Uporablja se ga tudi za pripravo vseh različic palačink s sladkimi namazi, nadevi ali oblogami, ter za pripravo nekaterih drugih sladic. Povsem gladko testo mora počivati dve uri.

Zgodovina vafljev[uredi | uredi kodo]

Zgodovina vafljev, kot jih poznamo danes, se začenja v srednjem veku. Nekoč so jih pekli s pomočjo železnih klešč, ki so imeli zanimive reliefne vzorce. Na podeželju so bili pogosta, vsakdanja sladica, testo zanje pa je bilo narejeno zgolj iz pšenične moke in mleka.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Beseda waffle je najverjetneje francoskega izvora, prvič se vaflji omenjajo v 13. stoletju, recept zanje pa je ohranjen iz konca 14. stoletja.

Drugi vafelj izdelki[uredi | uredi kodo]

Med druge izdelke iz sladkega žvrkljanega testa uvršamo: