Uporabnik:Vitosmo/Umetna inteligenca

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

{{bk|[[šrot - v smetnjak}} Na področju računalništva se naziv umetna inteligenca (AI), včasih tudi strojna inteligenca, uporablja za inteligenco strojev, v nasprotju z naravno inteligenco ljudi in drugih živali. Računalniška znanost opredeljuje raziskovanje umetne inteligence kot študij " inteligentnih agentov ": naprav, ki zaznavajo svoje okolje in ravnajo na način, ki povečuje verjetnost, da svoj cilj uspešno dosežejo. [1] Kaplan in Haenlein opredeljujeta AI natančneje kot "zmožnost sistema, da pravilno interpretira zunanje podatke, da se iz takih podatkov uči in da ta nova znanja uporablja za fleksibilno prilagojevanje in doseganje specifičnih ciljev in nalog". [2] Pogovorno se uporablja izraz "umetna inteligenca", kadar stroj posnema "kognitivne" funkcije, ki jih ljudje povezujejo z drugimi oblikami človeškega uma, kot sta "učenje" in "reševanje problemov". [3]

Obseg umetne inteligence je sporen: ker stroji postajajo vse bolj sposobni, se naloge, za katere se meni, da potrebujejo "inteligenco", pogosto vedno znova odstranjujejo iz definicije - pojav, znan kot učinek umetne inteligence (AI) , ki ga jedrnato definira Teslerjev teorem: "AI je vse, kar še ni rešeno. " [4] Tako je optično prepoznavanje znakov pogosto črtano iz seznama tem "umetne inteligence", saj je postalo rutinska tehnologija. [5] Sodobne zmožnosti stroja, ki se na splošno razvrščujejo pod AI, so med drugim uspešno razumevanje človeškega govora, [6] tekmovanje na vrhunski ravni v strateških igrah (kot so šah in Go ), [7] avtonomno delujoči avtomobili in inteligentno usmerjanje po omrežjih za dostavo in vojaške simulacije. .

Kaplan in Haenlein sta (kot je običaj v literaturi sistemov za upravljanje) področje razdelila v tri različne vrste AI sistemov: analitično, od človeka navdihnjeno in počlovečeno umetno inteligenco. [2] Analitična AI ima samo lastnosti, ki so skladne s kognitivno inteligenco, ustvarja kognitivno sliko sveta in uporablja na podlagi preteklih izkušenj pridobljeno znanje kot podlago za prihodne odločitve. Od človeka navdihnjena AI vsebuje elemente kognitivne in emocionalne inteligence , razume človeška čustva in jih upošteva pri odločanju. Počlovečena AI kaže značilnosti vsemogočih vrst kompetenc (tj. kognitivno, čustveno in socialno inteligenco), sposobna je samozavesti v interakcijah z okoljem.

Umetna inteligenca je postala akademska disciplina leta 1956, v letih od takrat pa je doživela več valov optimizma [8] [9], ki so jim sledila razočaranja in izguba finančnih sredstev (znana kot " zima AI"), [10] [11] kasneje so prišli na dan novi pristopi, uspeh in obnovljeno financiranje. [9] [12] Večino svoje zgodovine se je raziskovanje AI delilo na področja, ki pogosto ne komunicirajo med seboj. [13] Ta področja emeljijo na tehničnih vidikih, kot so posebni cilji (npr. " Robotika " ali "strojno učenje"), [14] uporaba določenih orodij ("logika" ali umetne nevronske mreže) ali resne filozofske razlike. [15] [16] [17] Področja so temeljila tudi na socialnih dejavnikih (posamezne institucije ali delo določenih raziskovalcev). [13]

Tradicionalni problemi (ali cilji) raziskav umetne inteligence vključujejo sklepanje, predstavitev znanja , načrtovanje , učenje , obdelavo naravnega jezika , zaznavanje in sposobnost premikati predmete in ravnati z njimi. [14] Splošna inteligenca je med dolgoročnimi cilji. [18] Pristopi vključujejo statistične metode , računalniško inteligenco in tradicionalno simbolično umetno inteligenco . V AI se uporabljajo številna orodja, tako različice iskanja in matematične optimizacije , umetne nevronske mreže in metode, ki temeljijo na statistiki, verjetnosti in ekonomiji . Področje AI bogatijo metode in sredstva, ki jih poznamo v računalništvu , informacijskem inženirstvu , matematiki , psihologiji , jezikoslovju , filozofiji in mnogih drugih področjih.

Temelj področja je bila prvotno trditev, da je človeško inteligenco "mogoče tako natančno opisati, da je mogoče izdelati stroj, ki jo simulira". [19] To postavlja filozofske argumente o naravi uma in etiki ustvarjanja umetnih bitij, obdarjenih s človeško podobno inteligenco, vprašanja, ki so jedro mitov , fikcije in filozofije že od antike . [20] Nekateri ljudje tudi menijo, da je AI nevarna za človeštvo, če no neovirano napredovala. [21] Drugi verjamejo, da človek z AI, drugače kot pri prejšnjih tehnoloških revolucijah, tvega množično brezposelnost . [22]

V enaindvajsetem stoletju so tehnike umetne inteligence doživele ponovno oživljanje ob sočasnem napredovanju računalniških sposobnosti , velikih količin podatkov in teoretičnem razumevanju; tehnike umetne inteligence so postale bistveni del tehnološke industrije, saj pomagajo rešiti številne izzive v računalništvu, programskem inženirstvu in operacijskih raziskavah . [23] [12] [[Kategorija:Tehnika v družbi]] [[Kategorija:Formalne vede]] [[Kategorija:Kibernetika]] [[Kategorija:Umetna inteligenca]] [[Kategorija:Predloga Webarchive z wayback linki]] [[Kategorija:Strani s sklici z golimi URLji]] [[Kategorija:Strani s sklici, ki jim manjkajo naslovi]] [[Kategorija:Strani z nepregledanimi prevodi]]

  1. Opredelitev inteligentne inteligence kot študije inteligentnih agentov :
  2. 2,0 2,1
  3. Russell & Norvig 2009, str. 2.
  4. Maloof, Mark. »Artificial Intelligence: An Introduction, p. 37« (PDF). georgetown.edu. {{navedi splet}}: Sklic ima neznan prazen parameter: |deadurl= (pomoč)
  5. Schank, Roger C. (1991). »Where's the AI«. AI magazine. Zv. 12, št. 4. str. 38.
  6. Russell & Norvig 2009.
  7. »AlphaGo – Google DeepMind«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10. marca 2016. {{navedi splet}}: Prezrt neznani parameter |deadurl= (predlagano je |url-status=) (pomoč)
  8. Optimizem zgodnje AI:
  9. 9,0 9,1
    Razcvet osemdesetih: porast strokovnih sistemov , projekt pete generacije , Alvey , MCC , SCI :
  10. Druga zima AI :
  11. 12,0 12,1
    AI postane zelo uspešna v začetku 21. stoletja
  12. 13,0 13,1
    Pamela McCorduck (2004 , str.   424) piše o "grobem razbijanju AI v podpoljih - vizija, naravni jezik, teorija odločanja, genetski algoritmi, robotika   ... in ti z lastnim podpodpoljem - ki bi komaj kaj imeli kaj povedati drug drugemu. "
  13. 14,0 14,1
    Ta seznam inteligentnih lastnosti temelji na temah, ki jih pokrivajo glavni učbeniki AI, vključno z:
  14. Biološka inteligenca in inteligenca na splošno:
  15. Simbolna vs sub-simbolična AI:
  16. Splošna inteligenca ( močna AI ) je obravnavana v priljubljenih uvodih v AI:
  17. Glej Dartmouthov predlog , pod Filozofijo , spodaj.
  18. To je osrednja ideja strojev Pamele McCorduck , ki razmišljajo . Piše: "Všeč mi je, da umetno inteligenco mislim kot znanstveno apoteozo častitljive kulturne tradicije." ( McCorduck 2004 , str.   34) "Umetna inteligenca v takšni ali drugačni obliki je zamisel, ki je prežemala zahodno intelektualno zgodovino, sanje, ki jo je nujno treba uresničiti." ( McCorduck 2004 , str.   xviii) "Naša zgodovina je polna poskusov, da bi umetne inteligence naredili umetne inteligence, da bi reproducirali tisto, kar je bistveno za nas - mimo običajnih sredstev. Nazaj in nazaj med mitom in resničnostjo, našo domišljijo oskrbovali smo, kaj naše delavnice niso mogle, dolgo časa smo se ukvarjali s to čudno obliko samoreprodukcije. " ( McCorduck 2004 , str.   3) Sledi željo nazaj k svojim helenističnim koreninam in jo imenuje za željo, da bi "oblikovali bogove". ( McCorduck 2004 , str.   340–400)
  19. »Stephen Hawking believes AI could be mankind's last accomplishment«. BetaNews. 21. oktober 2016. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. avgusta 2017. {{navedi splet}}: Prezrt neznani parameter |deadurl= (predlagano je |url-status=) (pomoč)
  20. Ford, Martin; Colvin, Geoff (6. september 2015). »Will robots create more jobs than they destroy?«. The Guardian. Pridobljeno 13. januarja 2018.
  21. Aplikacije AI, ki se pogosto uporabljajo v ozadju: